Volledig scherm
Havisten van het Twents Carmel College stellen de tentoonstelling over Racer samen. © Wouter Borre

Oldenzaalse burgervader Racer terug naar Palthehuis

OLDENZAAL - Jan Willem Racer, burgervader van Oldenzaal en grootste patriot van Twente krijgt nu een eigen tentoonstelling in het Palthehuis. Hij overleed 200 jaar geleden.

De achttiende-eeuwse advocaat streed voor gerechtigheid van de normale burgers. „Niet met de vuist”, legt conservator van het Palthehuis Ruud Olde Dubbelink uit. „Maar met zijn pen. Hij onderzocht het rechtsverleden van Twente en kwam zo achter illegale praktijken.”

Patriot
Naast zijn juridische werk was Racer een patriot. Een man van het volk die zich verzette tegen de adel. Het leidde in 1762 tot ‘De verenigde steden van Twente’, een knipoog naar Amerika. "Volgens Racer-fans zou hij contact hebben gehad met John Adams en een rol in de onafhankelijkheidsverklaring hebben gespeeld, maar dat zijn tot nog toe geruchten.”

Bezoek
De tentoonstelling in het Palthehuis is tot 18 november op dinsdag tot en met vrijdag tussen 12.00 en 17.00 uur te bezoeken. In het weekend is het Palthehuis tussen 14.00 en 17.00 uur geopend. Kosten: 4 euro en kinderen (4-13 jaar): 2 euro.

Oldenzaal e.o.