Volledig scherm
© News United/Dennis Nengerman

Oldenzaalse kluizenaar leeft en sterft tussen het vuil

OLDENZAAL - Een bejaarde man die zondagmorgen dood uit zijn woning aan de Wortkamp in Oldenzaal is gehaald, leidde samen met zijn vrouw al jarenlang een kluizenaarsbestaan. De man stierf een natuurlijke dood, zo werd gisteren door de politie bevestigd.

Politie en ambulance gingen gistermorgen voor een reanimatie naar Oldenzaal, maar eenmaal aan de Wortkamp aangekomen wisten de hulpverleners niet wat ze zagen. Een woning in een oerwoud van bomen en struiken, de voordeur nauwelijks bereikbaar. 

Vuilnis

Eenmaal binnen bleek dat de man reeds was overleden. Dat 'binnenkomen' ging overigens niet zomaar, want eerst moest de gemeente voor een doorgang door de struiken zorgen. Hierachter ging meteen al een hoop vuilnis schuil en eenmaal in de woning kwamen de agenten er meteen achter wat een bijzonder bestaan deze mensen moeten hebben gevoerd. Het echtpaar leed aan een verzamelziekte want de rommel raakte bijna het plafond. Het was een hels karwei om bij de overleden man te komen.

Quote

"Maar dat het zo erg was, dat wisten we niet."

Buurtbewoner

De agenten gingen in witte pakken met mondkapjes naar binnen en dat was volgens officier van dienst Roland van Es geen overbodige luxe. In de woning hing ook een ontzettende stank. De woning werd afgezet met rood-witte linten. Bij buren kwamen de verhalen over het kluizenaarsechtpaar snel boven. "Maar dat het zo erg was, dat wisten we niet", zegt een omwonende. "Het was een vreemde vogel, maar niet dat hij iedereen lastig viel. Wel had de buurt last van ratten, daar is veel over geklaagd, kwam ook omdat hij de eendjes in de gemeentevijver achter zijn woning iets te veel voerde."

Boomfluisteraar

Dat de woning midden in een oerwoud van groen stond, was ook weer niet gek, vond een andere buurman. "Hij was een - hoe noem je dat - bomenfluisteraar; kon hele gesprekken aangaan met bomen."

Volgens omwonenden werkte de man vroeger voor de gemeente Oldenzaal en zou er sprake zijn van een welgesteld echtpaar dat ook in Enschede een woning bezit. "Ze pendelden regelmatig op en neer tussen Oldenzaal en Enschede." Dat deden ze met een bestelauto, waarin ook veel spullen geladen konden worden. In de woning aan de Wortkamp woonde het echtpaar al meer dan 40 jaar. De vrouw werd gisteren opgevangen bij een kennis.

Oldenzaal e.o.