Volledig scherm
Tessa en haar studiegenootje Babette

Oldenzaalse Tessa Mars (21) moest rennen voor haar leven na aardbeving in Nepal

OLDENZAAL/KATHMANDU - Zaterdagochtend wordt Ellen Mars aan de ontbijttafel in Oldenzaal verrast door een sms’je uit Kathmandu. ‘Aardbeving, ben safe.’ Niet veel later ontdekt ze dat haar 21-jarige dochter Tessa heeft moeten rennen voor haar leven in het hart van de hoofdstad, tussen vallende stenen en enorme stofwolken.

Samen met haar studievriendin Babette weet Tessa net op tijd een plein in Durban Square te bereiken. Later vluchten ze naar een park, een enorme puinhoop achter zich latend.

Tessa Mars uit Oldenzaal en Babette Biemans (20) uit Oss zijn net een week in Nepal. Ze zijn derdejaars studenten van de opleiding fysiotherapie van de HAN in Nijmegen. Vandaag zou hun stage in een kindertehuis voor gehandicapte kinderen beginnen. Dat gaat niet meer door.

Mentale schade
Sinds zaterdag staat alles op de kop. Kathmandu is zwaar getroffen door een aardbeving. En Tessa en Babette beseffen dat ze heel veel geluk hebben gehad. „Ze zijn gelukkig ongedeerd”, zegt Ellen Mars. „Maar de mentale schade is groot. Zaterdag leek het wel of ze in shock waren. Vandaag hebben we veel berichten kunnen uitwisselen en blijkt dat de emoties loskomen. Het gastgezin waar ze wonen is heel lief, het huis staat in een wat betere wijk en lijkt nauwelijks beschadigd. Maar niemand durft de huizen in. Iedereen slaapt buiten. De eerste tenten zijn al opgezet.”

Naschokken
De familie Mars heeft alles op alles gezet om Tessa terug naar huis te laten komen. Het is ondenkbaar om in deze situatie langer in Nepal te blijven. „De naschokken zorgen voor veel angst. En overal liggen slachtoffers. Het is onbeschrijflijk”, zegt Ellen Mars. „Vanmiddag stuurde ze een bericht: ik ben zo bang, ik ben zo bang, zal blij zijn als ik het land uit kan.’ We hebben via de SOS Alarmcentrale en na overleg met de school en het ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen regelen dat ze samen dinsdagochtend terug naar huis vliegen. Al moeten we afwachten of het echt doorgaat, want het is een enorme chaos en het vliegveld is ook beschadigd. Iedereen wil nu weg. De vele lijken beginnen straks te ontbinden en het regenseizoen is in aantocht.” Gisteravond was het laatste berichtje: ‘de telefoon is nu echt leeg’. Ellen Mars wacht in spanning af of het contact hersteld kan worden.

Echtpaar uit Almelo
Ook het Almelose echtpaar Albert Holterman en Gerdie Meijerink heeft bij de aardbeving enig geluk gehad. Zij waren net een dag vertrokken uit de Kathmandu, toen de aarde begon te schudden.

Oldenzaal e.o.

Poll

Druk op openhouden spoedpost neemt toe

Druk op openhouden spoedpost neemt toe

  • Prima, hoe groter de kans dat de post openblijft (69%)
  • Niet doen, huisartsen weten zelf wel wat het beste is (8%)
  • Als er maar een spoedpost in de buurt blijft (23%)
1977 stemmen