Volledig scherm
De bijna 90-jarige Herman Hellegers trad donderdagmiddag op in de recreatiezaal van de Mariahof. De rasmuzikant kan het spelen niet laten.

Oldenzaler Herman Hellegers: een rasmuzikant van bijna 90 jaar

OLDENZAAL - Spelen in de Mariahof was op zich geen nieuwe ervaring voor Herman Hellegers. Maar het was donderdagmiddag wel de eerste keer dat deze rasmuzikant van bijna 90 jaar optrad in het woon- en zorgcentrum sinds hij er zelf woonachtig is. Een bijzonder moment voor deze muzikant die niet van ophouden weet.

De vingers zijn misschien niet meer zo soepel als vroeger. En tekstueel moet er af en toe worden geïmproviseerd. Maar het enthousiasme onder het publiek dat in de recreatiezaal van de Mariahof Herman Hellegers ziet optreden, is er niet minder om. Medebewoners die veelal in hun eigen wereldje leven, trommelen of zingen zachtjes mee. De medewerkers belonen elk nummer met een stevig applaus. „U bent het nog niet verleerd”, verzekert de dame, die hem tijdens een korte pauze een hapje aanbiedt.

Razzia
Een jaar of vier woont Herman Hellegers nu in de Mariahof. Muziek maken doet hij al vrijwel zijn hele leven. Als jochie van 15 of 16 beleefde hij zijn muzikale vuurdoop op het clandestiene bal dat in de oorlogsjaren in boerenschuren werd gehouden. Bij een razzia door de Duitse bezetter werd Herman zelf opgepakt en naar een gevangenis net over de grens gebracht. Door toedoen van zijn Duitse chef bij de Hengelose Brouwerij, waar hij destijds werkzaam was, kwam de jonge muzikant weer op vrije voeten.
Als muzikant is Hellegers (boerenzoon uit een groot gezin in Deurningen) autodidact. Hij begon op de trekharmonica, maar leerde later ook accordeon, orgel, saxofoon en drums te bespelen. Met The Flamingo’s trad hij op tijdens dansavonden in destijds gerenommeerde zalen als Pentrop in Hengelo en De Kul in (Denekamp). Met in hun kielzog een groep fans die overal mee naartoe ging.

Knoporgel
Een beroerte in 1998 weerhield hem er niet van muziek te blijven maken. Een knoporgel biedt uitkomst. Na het overlijden van zijn echtgenote Inie in januari dit jaar kroop hij toch weer achter zijn orgel. Aangemoedigd door het verplegend personeel liet hij liedjes van vroeger weerklinken in de Mariahof. Muzikaal ondersteund door zijn zoon Wim en Theo Oude Avenhuis zorgde de krasse muzikant gistermiddag voor een muzikale noot tijdens de feestmiddag die elk jaar tijdens de Boeskool is Lös wordt gehouden in de Mariahof.

Oldenzaal e.o.