Volledig scherm
© Thinkstock

Oldenzaler wenste niet langer 'proefkonijn' te zijn

OLDENZAAL - Wie dagelijks meerdere verschillende geneesmiddelen slikt, moet tegenwoordig goed opletten bij de apotheek. De doosjes en merken veranderen nog weleens. „Maar dat hoeft niet”, zegt Oldenzaler Jan Stoelers.

„Wat veel verzekerden niet weten, is dat ze zelf beslissen over hun medicatiebeleid. Ze laten alleen na om zich in de materie te verdiepen. Als ze in december een zorgverzekeraar kiezen, dan geeft de hoogte van de premie soms de doorslag. Of ze verdiepen zich alleen in de inhoud van de aanvullende verzekeringspakketten. Wat bijna niemand weet, is dat ze met het afsluiten van bepaalde polissen er ook voor kiezen dat de apotheek om de haverklap een ander middel voor dezelfde aandoening over de toonbank mag schuiven. Met alle nare gevolgen van dien.”

Preferentiebeleid
Stoelers had tot voor een paar jaar geleden een behoorlijk overzicht over zijn eigen pillenverzameling. Hij hield nauwlettend in de gaten of hij alles innam en op de juiste manier. Tot de Oldenzaler, die verzekerd was bij VGZ, met de invoering van het preferentiebeleid werd geconfronteerd. Dit is een voorkeursbeleid en komt er kort gezegd op neer dat de verzekeraar een voorkeur heeft voor een geneesmiddel met een gunstige prijs. Het beleid van de meeste verzekeraars is om het goedkoopste label aan te wijzen voor een bepaalde periode en alleen dat middel te vergoeden.

Bijwerkingen
Zo ondervond ook Stoelers, die een bepaald antibioticum slikte. „Op enig moment kreeg ik een ander merk en ik ondervond daar nare bijwerkingen van. Inhoudelijk zal ik er niet op ingaan, maar het was reden voor mij om te zeggen: ‘Dat nooit meer’. Nu gold het voorkeursbeleid jaren geleden alleen nog maar voor een paar middelen, cholesterol- en maagzuurremmers bijvoorbeeld. Maar het is voor steeds meer geneesmiddelen ingevoerd.”

Proefkonijn
Op enig moment was voor Stoelers de maat vol. Hij ging in discussie met zijn apotheker, maar die antwoordde dat hij handelde op voorschrift van de verzekeraar. Ook klopte hij aan bij zijn huisarts. Immers, die kan op basis van medische noodzaak voorschrijven dat de patiënt zijn oude geneesmiddel blijft gebruiken. „Maar zelfs als dat gebeurt, heeft de apotheker het finale woord. Hij kan anders beslissen.”

Dat was voor Jan Stoelers de druppel die de emmer deed overlopen. Hij wilde niet langer ‘proefkonijn zijn van de apotheker die op de stoel van de arts gaat zitten’. „Ik heb geen idee hoe mijn acht tabletten dagelijks op elkaar inwerken en ik wens niet te experimenteren met mijn gezondheid”, aldus de Oldenzaler.

Klacht
Hij diende een klacht in bij de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ), de Ombudsman en de Geschillencommissie Zorgverzekeringen. Die laatste besliste dat VGZ een wijziging in het voorkeursbeleid kenbaar had moeten maken in de verzekeringsvoorwaarden. Dat was niet gebeurd.

Wurgcontract
De Oldenzaler is nu verzekerd bij ONVZ, een maatschappij zonder preferentiebeleid. Het huidige medicijnbeleid stelt volgens Stoelers niet alleen verzekerden voor een dilemma. Dat geldt voor apotheken en huisartsen. „Die beroepsgroepen houden het beleid indirect in stand door het contract dat ze hebben met de verzekeraars. Ze noemen het niet voor niets wurgcontracten. Als ze het niet tekenen, kunnen ze de winkel wel sluiten.”

Oldenzaal e.o.