Volledig scherm
Op 27 juni moet de Oldenzaalse raad de knoop doorhakken in het dossier Vijfhoek. Vraag nu is vooral welk standpunt de fractie van WG gaat innemen. © Marieke Bakker

Ontknoping nadert voor Vijfhoek in Oldenzaal

OLDENZAAL - Met welke oplossing komt de gemeenteraad tegemoet aan de wens van de Oldenzalers waar het gaat om de toekomst van winkelcentrum In den Vijfhoek? Het standpunt van de WG-fractie is op 27 juni doorslaggevend en daar heeft de partij het moeilijk mee.

Even was het (aangenaam) stil rondom de Vijfhoek. Maar zo langzamerhand maken de hoofdrolspelers in dit enerverende verhaal zich op voor de grote ontknoping. Waar het gaat om de toekomst van het winkelcentrum zijn de kostenplaatjes van de diverse opties en de standpunten van de meeste partijen bekend.

De vraag is of het college vasthoudt aan zijn eigen voorstel en welk standpunt de WG-fractie gaat innemen. Het antwoord op het eerste deel van de vraag wordt waarschijnlijk woensdag 15 juni bekend gemaakt. Cruciaal is echter de opstelling van WG. De met afstand grootste fractie in de Oldenzaalse raad worstelt enorm met dit complexe dossier. Uit electorale overwegingen legt de partij voortdurend haar oor te luister bij alle betrokkenen. Door zelf een nieuwe variant aan te dragen, kon in april nog wat extra tijd worden gewonnen. Maar nu moet de fractie toch echt met de billen bloot.
Schaart WG zich -alsnog- achter het oorspronkelijke collegevoorstel? Gezien de troef die deze week op tafel werd gelegd, zou je het bijna gaan denken. Want was het niet Pi de Bruijn die al in 2012 had aangegeven dat de ingang Deurningerstraat gemist kon worden? Van de raad mag worden verwacht dat ze kiest voor een aanpak waar de totale binnenstad baat bij heeft. Niet alleen de Vijfhoek, maar ook de omliggende straten. Durft WG te kiezen voor datgene wat de meeste Oldenzalers willen (en wat willen die dan eigenlijk?) of kiest ze voor datgene wat Unibail wil?
Lastige keuze. Zeker omdat je als raad nu al weet dat je niet alle kiezers tevreden kunt stellen. En omdat alternatieve oplossingen de stad extra geld gaan kosten. Op 27 juni wordt duidelijk waar de vlaggen uit kunnen.

Oldenzaal e.o.