Volledig scherm
Henk Köiter zou graag zien dat de Emmauskerk wordt omgebouwd tot een ontmoetingscentrum voor inwoners van De Thij. © Frans Nikkels

Op de bres voor bedreigde Emmauskerk in Oldenzaal

OLDENZAAL - Wijkbewoner Henk Köiter heeft de hoop nog niet opgegeven dat de Emmauskerk kan worden omgebouwd tot een multifunctioneel ontmoetingscentrum voor De Thij. Hij doet een dringend beroep op WBO Wonen, eigenaar van de kerk, om het gebouw duurzaam achter te laten. Een buurtcoöperatie zou in dat geval de exploitatie op zich kunnen nemen.

Juist de Emmauskerk (‘sober, zonder toren en met de uitstraling van een knus centrum’) kan volgens Köiter relatief simpel worden getransformeerd tot een multi-functioneel ontmoetingscentrum. „Het sacrale deel van de kerk, daar moet je vanaf blijven. De kruizen, het altaar en andere kerkelijke zaken moet je ergens neer kunnen zetten. Maar de rest van het gebouw kun je prima gebruiken. Overigens, met eenvoud kan de zaal ook kerkelijk aanvoelen.”

Geestelijke wil
Wettelijk is bepaald dat woningcorporaties alleen nog maar mogen investeren in maatschappelijk vastgoed als dat ten goede komt aan de huurders. Dat betekent dat de WBO niet zelf een ontmoetingscentrum mag exploiteren. Köiter: „In deze staat zal niemand eraan beginnen. Maar als de WBO er een puik gebouw van maakt, kan het wel geëxploiteerd worden. Als je de geestelijke wil hebt om hier iets van te maken, kun je er een traject van maken. Wat je echt wilt, dat is de kracht. Niet de middelen. De politiek zegt vaak te gemakkelijk: het kost wel geld, hè. Wordt dit alleen het hart van de wijk voor commerciële activiteiten? Of is er ook ruimte voor sociale en culturele activiteiten? Ik ben niet tevreden met alleen maar winkeltjes. Het gezondheidscentrum gaat ook al weg. Maak er meer ruimte voor dienstverlening!”

Conclusie
Directeur Dick Mol benadrukt dat gesprekken met potentiële kandidaten als Aveleijn en Impuls lniets hebben opgeleverd. „Toen hebben we samen de conclusie moeten trekken dat er geen partij is die de exploitatie op zich wil nemen. De intenties van de heer Köiter zijn heel mooi. Maar er moet wel een concreet plan zijn. De bal ligt nu bij hem. Verder is het ook de vraag of het handig is dat de kerk blijft staan. Ahold wil dat de klanten van de supermarkt zo dicht mogelijk bij de ingang kunnen parkeren. Op de plek dus waar nu de kerk staat. Investeringen leiden ook tot een veel hogere huur. Daarmee wordt het redelijk onmogelijk om dit plan gerealiseerd te krijgen.”

Oldenzaal e.o.