Volledig scherm
Eddy Loohuis (links) en Johan Olde Keizer ontwikkelden samen een fietsroute langs de vijf Plechelmuskerken in Noordoost-Twente. © Frans Nikkels

Op de fiets van Plechelmus naar Plechelmus

OLDENZAAL - 'Van Plechelmus tot Plechelmus'. Dat is het thema van de nieuwe, circa 40 kilometer lange fietsroute die zondag 3 juli officieel wordt gepresenteerd in de vijf Plechelmuskerken in Noordoost-Twente. In de Oldenzaalse basiliek en in de kerken van De Lutte, Rossum, Saasveld en Deurningen.

De nieuwe fietsroute is ontwikkeld door Eddy Loohuis en Johan Olde Keizer. Eerder werkten zij met succes samen bij de realisatie van RouTextiel. Een fiets- en wandeltocht langs de fraaie buitenplaatsen in Oldenzaal en omgeving. Drie jaar waren ze ermee bezig. Voor hun nieuwe project kozen de twee Oldenzalers voor eenzelfde opzet: veel historisch materiaal verzamelen en daarna gaan strepen en schrappen.
Loohuis: ,,Toen Jan Schwering, vrijwilliger bij de VVV, vertelde dat hij een wandeling langs de vijf Plechelmuskerken had gemaakt, informeerde ik bij de VVV of er al een Plechelmusroute was. Niet dus. Dat was de start voor deze tocht. We zijn allebei op de fiets geklommen en naar de Plechelmuskerken in De Lutte, Rossum, Deurningen en Saasveld gereden. In die dorpen hebben we met veel lokale deskundigen gesproken.”
Omdat het eindresultaat een makkelijk leesbare brochure moet worden, kozen de samenstellers bewust voor een indeling met korte blokjes tekst en veel illustraties. Elk ‘hoofdstuk’ is op dezelfde wijze opgebouwd. Begonnen wordt er met wat algemene informatie over de betreffende kerk c.q. basiliek. Na een pagina ‘parochie in beeld’ wordt telkens afgesloten met het presenteren van enkele kerkschatten. Loohuis en Olde Keizer beschrijven ook de route naar de volgende halte, waarbij ze gebruikmaken van de bekende fietsknooppunten.

De route wordt op 3 juli in alle kerken gepresenteerd en kost die dag twee euro. De betreffende kerken zijn die dag ook opengesteld en vertegenwoordigers staan klaar om hun kerk te presenteren.

Oldenzaal e.o.