Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Opknappen joodse begraafplaatsen in Twente gaat ondanks de hitte door

OLDENZAAL - Verschillende joodse begraafplaatsen in de regio ondergaan deze week een ingrijpende opknapbeurt. Dat gebeurt door vrijwilligers van de landelijke stichting Boete en Verzoening.

Dat het daarbij in de zon heet kan worden, maakt de vrijwilligers niets uit. Ze maken gebruik van paraplu's, parasols en petten om schaduw te creëren bij hun werk aan onder meer de grafzerken. Daarnaast pauzeren ze geregeld en is de waterfles voortdurend bij de hand. Ook woensdag als het ruim boven de 30 graden wordt, gaat het werk door.

Boete
De joodse begraafplaatsen in Oldenzaal, Ootmarsum, Rijssen, Goor en Hardenberg worden onder handen genomen. Verzakte grafzerken worden rechtgezet, barsten in de stenen worden gelijmd en teksten worden weer leesbaar gemaakt door ze bij te schilderen. Op de joodse begraafplaats in Oldenzaal, die sinds 1800 in gebruik is, staan zo'n 120 grafzerken. De laatste ingrijpende opknapbeurt dateert van 14 jaar geleden. De vrijwilligers van de stichting Boete en Verzoening zijn christenen van uiteenlopende gezindten die met dit werk boete doen voor het leed dat joden in de afgelopen eeuwen is aangedaan en hopen op op verzoening.

Oldenzaal e.o.