Volledig scherm
© Alphons Weierink

Opnieuw geheime zender op watertoren op Kuiperberg Ootmarsum

OOTMARSUM – Voor de derde keer dit jaar is donderdagmiddag een geheime zender ontmanteld die bovenop de watertoren op de Kuiperberg in Ootmarsum was geplaatst. Eerder gebeurde dat ook al in augustus en in januari. De naam van de zender was dit keer Ootmarsumse Piraatjes.

De zendapparatuur en de zender zijn vrijwel zeker in de nacht van woensdag op donderdag geplaatst. Dat is gebeurd door langs de buitenkant naar boven te klimmen met behulp van een ladder of een hoogwerker. De toegangsdeur van de watertoren was gebarricadeerd doordat het slot was geforceerd. De benodigde electriciteit werd illegaal ‘getapt’ uit een stroomkast op de begane grond.

Ontmanteld
De geheime zender werd ontdekt door voorbijgangers. Politie en een medewerker van het Agentschap Telecom hebben de zender onklaar gemaakt en ontmanteld. De apparatuur wordt vernietigd. Voor de zendpiraten bleek dat geen probleem. Want een uur na de ontmanteling stuurden de Ootmarsumse Piraatjes vanaf een andere locatie weer vrolijke muziek de ether in.

Boete
Zendpiraten zoeken in toenemende mate openbare locaties op om een zender met bijbehorende apparatuur te plaatsen. Dat gebeurt om een torenhoge boete voor de grondeigenaar bij ontdekking te voorkomen. Van de daders ontbreekt vaak elk spoor. “Dat komt”, legt medewerker Harry Nijland van het Agentschap Telecom uit, “omdat ze de muziek streamen via internet. Daarbij maken ze gebruik van een prepaid-kaart voor een mobiele telefoon. Als zendpiraten worden betrapt, krijgen ze een boete die wel kan oplopen tot 7500 euro.

Strafbaar
Volgens wijkagent Peter Withag zijn zendpiraten strafbaar als ze illegaal stroom aftappen zoals donderdag in Ootmarsum. Dat geldt in dit geval ook voor het vernielen van het slot van de deur van de watertoren. “Dat mag gewoon niet”, aldus Withag.

Oldenzaal e.o.