Volledig scherm
Ria Heijdens, Karin Lubbers en Dian van Beest (vlnr.) doen hun best om de Oldenzaalse ouderen zoveel mogelijk voort te helpen en van het juiste advies te voorzien. © Lenneke Lingmont

Ouderenadviseurs in Oldenzaal zorgen voor verbinding

OLDENZAAL - Door lokale fusies, het vertrek van vertrouwde gezichten en landelijke ontwikkelingen is er veel veranderd voor de Oldenzaalse ouderen. Drie gedreven ouderenadviseurs hebben echter een gezamenlijke missie: „Het is onze taak om ouderen met elkaar in contact te brengen. Wij proberen ze weer op de juiste plek en in beweging te krijgen.”

Ria Heijdens en Karin Lubbers zijn ouderenadviseurs bij Impuls. Collega Dian van Beest komt eveneens veel in contact met oudere Oldenzalers. In een vergaderruimte van Breedwijs benadrukken de drie vrouwen dat er de afgelopen jaren veel is veranderd in het welzijnswerk voor ouderen. Met als gevolg dat veel ouderen niet meer weten bij wie ze met hun vragen terecht kunnen. „Ouderen die iets wilden weten over huisvesting gingen tot twee jaar geleden allemaal naar het Michgoriushuis. Dat was voor de mensen én voor de verwijzers duidelijk. Het Michgoriushuis is er nog wel, maar is een onderdeel van Impuls geworden.
Impuls is het loket waar alle vragen binnenkomen. Veel vragen hebben betrekking op de wens van veel ouderen om in een veilige en beschermde omgeving te kunnen wonen. Zonder een indicatie moeten veel ouderen zo lang mogelijk thuis wonen. En dat kan tot problemen leiden. „Het is niet meer zo vanzelfsprekend dat kinderen hun ouders helpen”, is de ervaring van de drie professionals. „Soms wonen ze niet meer in de buurt, soms werken de kinderen en ook hun partner. Mensen zonder een netwerk kunnen dan in de problemen komen. Als ze met de instanties moeten bellen of als ze naar hun huisarts moeten. Wij hebben steeds meer vrijwilligers nodig om die mensen te kunnen helpen. Ouderen zijn nu tot op hoge leeftijd bereid om vrijwilligerswerk te doen. Vroeger mocht je dat niet. Nu ben je als oudere nog heel waardevol.”

Sociale kaart

„Veel ouderen zeggen ‘mijn kinderen zijn zo druk’. Vaak is dat ook zo; de omgeving is druk. Deze generatie ouderen heeft daar best problemen mee. De kwaliteit van het leven wordt zo beperkt door al die dingen eromheen. Wij kunnen dat ook niet oplossen. We kunnen ze alleen helpen en ons best doen. Het is onze taak om ouderen en lotgenoten met elkaar in contact te brengen. Als je alleenstaanden of mensen met dementie bijeen kunt brengen, ontstaan daar vaak weer contacten uit. Je legt verbindingen in dit werk, ook buiten de deuren van Impuls. Wij kennen de sociale kaart van Oldenzaal.”

Oldenzaal e.o.