Het paadje in de Stadstuin vormt de verbinding tussen de Monnikstraat en de Paradijsstraat.
Volledig scherm
Het paadje in de Stadstuin vormt de verbinding tussen de Monnikstraat en de Paradijsstraat. © Carlo ter Ellen DTCT

Pad in Oldenzaalse Stadstuin vernoemd naar Jacob van Deventer

OLDENZAAL - Het voet- en fietspad door de Stadstuin gaat niet langer naamloos door het leven. Het weggetje gaat het Jacob van Deventerpad heten. 

Het pad dat de onlangs aangelegde Stadstuin in het hart van de binnenstad doorkruist, krijgt daarmee een historische naam. De naam is bedacht door de projectgroep Stadstuin. Zij diende bij het college van  B en W een verzoek in om het weggetje het Jacob van Deventerpad te noemen met als ondertitel  ‘naar de 16e-eeuwse cartograaf Jacob van Deventer'. 

Weinig veranderd sinds 1570

Van Deventer kreeg in de 16e eeuw van koning Filips II de opdracht om alle vestingsteden in Nederland in kaart te brengen. Zijn plattegronden en kaarten zijn de eersten die als betrouwbaar gelden. De plattegrond van Oldenzaal, vermoedelijk uit 1570, geeft de stad weer aan het eind van de Middeleeuwen. Op die kaart zijn de straten van Oldenzaal heel nauwkeurig weergegeven. Opvallend is dat binnen de vroegere stadspoorten van Oldenzaal er nauwelijks iets is veranderd ten opzichte van de huidige situatie. Met de oude kaart in hand zouden bijvoorbeeld toeristen nog steeds de weg kunnen vinden in de binnenstad. 

Vroegere straatnaam niet te achterhalen

Op de plek van het aangelegde voet- en fietspad door de Stadstuin loopt ook op de kaart van Jacob van Deventer een straatje. Volgens het college van B en W is de toenmalige straatnaam niet te achterhalen, maar is het ook niet bekend of straten toen al een naam hadden. De projectgroep Stadstuin heeft daarom het voorstel gedaan om het voet- en fietspad te vernoemen naar Van Deventer: de eerste cartograaf, die dit straatje heeft vastgelegd.

Oldenzaal e.o.