Volledig scherm
De sluiting van (uiteindelijk) drie kerken in Oldenzaal zorgde dit weekend voor veel gespreksstof bij de kerkgangers in de Plechelmusbasiliek. © Marieke Bakker

Plechelmusbasiliek wordt centrale kerk van Oldenzaal

OLDENZAAL - In 2024 beschikt de Plechelmusparochie in Oldenzaal over één centrale kerk, de Plechelmusbasiliek. Voordat het zover is, sluiten de Mariakerk en Drieëenheidskerk op 1 februari 2016 hun deuren. Op een later tijdstip verliest ook de Antoniuskerk zijn kerkelijke functie.

In de Visie 2024, die het bestuur van de Plechelmusparochie zaterdag presenteerde aan alle locatieraden en pastoraatgroepen, is een pastoraal steunpunt voor de Emmaüslocatie ook niet meer aan de orde. De vier dorpen raken hun kerkgebouw niet kwijt. Wel worden de geloofsgemeenschappen van Saasveld en Deurningen samengevoegd, net als die van Rossum en Weerselo.

Pijnlijke keuzes
Vicevoorzitter Eric Kleissen en pastor Bernard Reerink erkennen dat voor dit beleidsstuk pijnlijke maar ook noodzakelijke keuzes zijn gemaakt. Efficiënter werken, kosten besparen en meer samenwerken. Dat zijn volgens Kleissen de bouwstenen van de visie. Om vitaal te kunnen blijven, zijn keuzes gemaakt voor de gehele Plechelmusparochie. „Zoals we het nu zien, hebben we in 2024 in Oldenzaal nog maar één geloofsgemeenschap: die van de Plechelmus. Dan hebben we dus per 1 februari 2016 één locatieraad en één pastoraatsgroep en in 2024 één centrale kerk. In de tussenfase kunnen er op hoogtijdagen, als overloop van de Plechelmusbasiliek, eucharistievieringen plaatsvinden in de Antoniuskerk.”

Als dat financieel haalbaar is, wil het bestuur een nieuw multifunctioneel parochiecentrum in de nabijheid van de Plechelmus.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

Oldenzaal e.o.