De sfeer was gemoedelijk op carnavalszondag
Volledig scherm
De sfeer was gemoedelijk op carnavalszondag © Cees Elzenga / hetoog.nl

Politie: ‘Carnavalszondag Oldenzaal was gezellig en beheersbaar’

OLDENZAAL - De politie heeft naar eigen zeggen een gezellige en beheersbare carnavalszondag achter de rug. Volgens Emil Baveld, teamchef van de politie Noordoost-Twente, was het rustiger dan andere jaren. Slechts drie personen moesten mee naar het politiebureau vanwege een mishandeling, openbaar dronkenschap en inbraak op heterdaad. 

Zondag is traditiegetrouw de drukste dag van het carnavalsweekend, omdat er ook veel carnavalisten uit omliggende plaatsen het feest der zotten in de Boeskoolstad willen vieren. De politie is dan massaal aanwezig om het feest in goede banen te kunnen leiden.

Vooral dronken jongeren zorgen deze dag voor veel overlast, zo gaf de Oldenzaalse jeugdagent Ivo Telman eerder aan. De politie was daarom uitgerust met bodycams, die in specifieke gevallen opnames maakt. Bijvoorbeeld als (minderjarige) jongeren zich buitensporig gedragen. De opnames worden gebruikt om de jongeren en hun ouders te confronteren met het gedrag. 

Minder dronken jeugd

„Dat was zondag niet nodig, we hebben de bodycams niet aangezet. Er liepen sowieso minder minderjarigen op straat en er was minder dronken jeugd dan andere jaren", aldus Baveld. „Waar dat aan ligt kan ik niet exact zeggen. We hebben in het voortraject veel gediscussieerd over de aanpak van alcoholmisbruik onder jongeren. Dat kan effect hebben gehad. Maar ook de maatregel om jeugd onder de 18 niet toe te laten in bepaalde horecagelegenheden kan er aan bij hebben gedragen.” 

Veel minderjarige jongeren weken vanwege deze maatregel uit naar Losser om daar carnaval te vieren. De politie liet hen bij binnenkomst een blaastest doen. In totaal werden 17 jongeren doorverwezen naar Bureau Halt.  

Oldenzaal e.o.