Volledig scherm
Luuc Stinenbosch bracht met zijn drone het vuurwerk boven Oldenzaal in beeld © Luuc Stinenbosch

Politie niet blij met dronefilmpjes van vuurwerk boven Twente

HENGELO/OLDENZAAL - De beelden die Luuc Stinenbosch en Melvin Geerdink met een drone maakten van het vuurwerk boven Oldenzaal en Hengelo kunnen de makers op een proces-verbaal en een boete variërend van 250 tot 400 euro komen te staan.

Dat zegt Steef Boonstra van de Luchtvaartpolitie, die de twee dronevliegers vooralsnog ongemoeid laat. Het oplaten van een drone in het donker - na zonsondergang, buiten de daglichtperiode - is verboden en strafbaar. Het komt volgens de Luchtvaartpolitie steeds vaker voor dat hobbyvliegers beelden maken van het vuurwerk tijdens de jaarwisseling. „Het is meer en meer 'in' dit soort beelden te maken”, zegt Boonstra.

Risicovol

In voorkomende gevallen treedt de Luchtvaartpolitie daar tegen op en wordt onderzoek gedaan naar de herkomst en de maker van de beelden. Boonstra noemt vooral de dronebeelden die de 23-jarige Stinenbosch maakte in de wijk De Essen in Oldenzaal 'risicovol en gevaarlijk'. „Ik lees dat de drone op 55 meter hing, dat is een hoogte die met het afsteken van vuurwerk met gemak wordt bereikt. Het lijkt me duidelijk dat dat buitengewoon gevaarlijk is.”

Publicatie

Zowel Stinenbosch als Geerdink postte de dronebeelden op Facebook, Tubantia plaatste de filmpjes vervolgens met toestemming van de makers op tubantia.nl. Beiden zeiden zich ervan bewust te zijn dat het vliegen en filmen met een drone na zonsondergang niet toegestaan en dus strafbaar is. „Ik weet dat je eigenlijk na zonsondergang niet meer mag vliegen, maar ik kon het niet laten om het vuurwerk te filmen”, zei Stinenbosch op deze website.

Steef Boonstra van de Luchtvaartpolitie is niet gelukkig met de gemaakte beelden en plaatst daarnaast de nodige kritische kanttekeningen bij de publicatie van de filmpjes op tubantia.nl. „Het is merkwaardig dat een medium een podium biedt aan iets wat strafbaar is en wat anderen op een idee zou kunnen brengen.”

Poll

Politie niet blij met dronefilmpjes van vuurwerk

  • Begrijpelijk, het is gevaarlijk en brengt anderen op ideeën (40%)
  • Ik word er hartstikke blij van, prachtig die beelden (18%)
  • Ze moeten zich focussen op illegaal vuurwerk, niet op hobbyvliegers (42%)
1727 stemmen

Oldenzaal e.o.

Poll

Noordtak Betuwelijn moet ten koste van alles om Oldenzaal heen worden geleid

Noordtak Betuwelijn moet ten koste van alles om Oldenzaal heen worden geleid

  • Absoluut, nog meer treinverkeer dwars door Oldenzaal is onacceptabel (27%)
  • Boerskotten en arboretum opofferen is onaanvaardbaar, dan maar door de stad (23%)
  • Een verdiepte aanleg zoals in Nijverdal is gerealiseerd, is een prima alternatief (50%)
1312 stemmen