Volledig scherm
Gezicht op de omgeving van de Nieuwstraat vanaf de villa van C.T. Stork. © Stichting Hulsbeker Watermolen

Presentatie over het verhaal achter de Oldenzaalse molens

OLDENZAAL - Twaalf molens stonden er ooit op Oldenzaalse grondgebied. Een aantal dat de meeste inwoners van de stad zal verbazen. De Stichting Hulsbeker Watermolen wil al deze molens meer bekendheid geven en verzorgt woensdag 20 november een presentatie over dit onderdeel van de lokale historie. 

De oudste molen van Oldenzaal is waarschijnlijk de Bisschopsmolen geweest. Op een oude historische stadskaart uit het midden van de zestiende eeuw is te zien dat er toentertijd drie molens in de stad stonden: naast de Bisschopsmolen (op de splitsing van de Molenstraat en de Bentheimerstraat) waren dat twee molens aan de Deurningerstraat. Volgens Philip Heitkamp, een van de vrijwilligers van het Molenaarsgilde, is het aannemelijk dat deze standerdmolen al uit 1249 stamt, het jaar dat Oldenzaal zijn stadsrechten en het ‘recht van wind’ kreeg.  

Toekomstmuziek

Andere befaamde molens waren de Ölliepin (hoek Molenstraat/Ootmarsumsestraat), molen van Reerink  (aan de Haverstraat) en de molen van Nieuwenhuis. Die laatste stond op de plek van de huidige pastorie van de Antoniuskerk. Heitkamp: „Al vertellende laten we, met behulp van veel beeldmateriaal, zien waar de molens overal hebben gestaan. We proberen ze allemaal zo goed mogelijk te positioneren. Achter de winkel van dierenspeciaalzaak Reerink liggen nog vier grote zandstenen blokken, waar waarschijnlijk de stendermolen op heeft gestaan die ooit aan de Haverstraat draaide. Het zou geweldig zijn als we die blokken een mooie plek konden geven in de stad. Dat is nu nog toekomstmuziek. Maar ons kennende zou het zo kunnen zijn dat we ze gaan verplaatsen. Het liefst naar plantsoen of een pleintje in de buurt van de oorspronkelijke plek.”

„De meeste Oldenzalers weten weinig over de molengeschiedenis van hun stad”, is Heitkamps ervaring. „Wij willen de mensen daarover vertellen en het beeld erbij laten zien.”  De bijeenkomst wordt gehouden in het Michgoriushuis aan de Marktstraat, begint om 19.30 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk.  

Volledig scherm
Oldenzaal met op de achtergrond de molen van de familie Reerink. © Stichting Hulsbeker Watermolen
Volledig scherm
De voormalige Bisschopsmolen aan de Haverstraat rond 1900. © Stichting Hulsbeker Watermolen

Oldenzaal e.o.