Volledig scherm
© Stefan Verkerk

Primeur: eerste waterstoftrein rijdt via Oldenzaal het land binnen

VideoOLDENZAAL - De eerste waterstoftrein in Nederland is een feit. Woensdag reed de blauw-witte trein via Oldenzaal het land binnen, waar het enige tijd gestationeerd was. De Alstom-trein, die rijdt op groene waterstof, voert de komende weken testritten uit tussen Groningen en Leeuwarden.

De waterstoftrein Coradia iLint reed woensdag het Nederlandse spoor bij Oldenzaal op, getrokken door locomotieven. Via Zwolle is de Alstom naar het station in Leeuwarden gebracht. De waterstoftrein rijdt de komende weken testritten op het traject tussen Groningen en Leeuwarden. De ritten worden 's nachts zonder passagiers uitgevoerd, waarbij snelheden tot 140 kilometer per uur worden gereden.

Bekijk hier hoe de waterstoftrein station Oldenzaal binnen kwam gereden:

1 tankbeurt, 1000 kilometer rijden

Het is de eerste keer dat er in Nederland een trein op groene waterstof rijdt. „We kijken onder andere naar het brandstofverbruik en hoe lang het tanken duurt”, laat ProRail weten. „Ook bekijken we hoe de trein in de dienstregeling past.”

Met één tankbeurt kan de waterstoftrein 1000 kilometer rijden. De trein is veel stiller en schoner dan de ‘vervuilende’ dieseltreinen, die in deze regio bijvoorbeeld nog rijden op het spoor tussen Oldenzaal en Zutphen en van Almelo naar Hardenberg.

CO2-neutraal spoor

De Coradia iLint is gebouwd door het Franse bedrijf Alstom. Eenzelfde type trein rijdt al in Noord-Duitsland, op het traject tussen Cuxhaven en Buxtehude. Als de proef tussen Groningen en Leeuwarden een succes blijkt, wil het provinciebestuur van Groningen de trein vanaf 2023 laten rijden op het noordelijke traject.

De waterstoftrein moet ook bijdragen aan de ambities van ProRail om vanaf 2025 een CO2-neutraal spoor te hebben. Of de trein helemaal CO2-neutraal is, hangt overigens wel af van de wijze waarop de waterstof geproduceerd wordt.

De nieuwe waterstoftrein is zaterdag 7 maart even voor publiek te bekijken. De trein staat die dag tussen 12.00 en 16.00 uur op het spoor van station Groningen.

Volledig scherm
© Stefan Verkerk
  1. Geen streep dóór 2020, maar een vette streep erónder!
    PREMIUM
    COLUMN

    Geen streep dóór 2020, maar een vette streep erónder!

    2020. Door Oldenzaal uitgeroepen tot jubeljaar, wordt het jaar van de streep. Een streep door zo’n beetje alles. Iemand zei het me deze week in het onderdelenhuis waar ik was voor een minuscuul batterijtje voor mijn autosleutel. Achter een rood-wit lint uiteraard, en een scherm van landbouwplastic. Hij, bekend ondernemer en carnavalist, stond minimaal anderhalve meter achter me en zei: ‘2020? Zet daar maar een streep door!’

Oldenzaal e.o.