Volledig scherm
De Grensland Express stopt op 8 december 2013. © Carlo ter Ellen

Proef Grensland Express Hengelo-Oldenzaal-Bad Bentheim stopt

HENGELO/OLDENZAAL - De Grensland Express Hengelo-Oldenzaal-Bad Bentheim wordt op 8 december opgeheven. Eind 2010 begon voor een periode van drie jaar een proef met deze nieuwe, regionale treinverbinding. De proef krijgt geen vervolg. Hiertoe hebben de betrokken partners Regio Twente, provincie Overijssel en LNVG Niedersachsen besloten.

De treinverbinding wordt door Syntus geëxploiteerd in samenwerking met de Bentheimer Eisenbahn. Aanleiding voor het opheffen van de treinverbinding is dat er te weinig reizigers gebruik maken van de Grensland Express waardoor deze lijn onrendabel is, zo meldt de Regio Twente. Om de proef te doen slagen waren er tenminste 600 reizigers per dag nodig die ook daadwerkelijk tussen Oldenzaal en Bad Bentheim zouden gaan reizen. Het aantal grensoverschrijdende reizigers is blijven steken tussen de 200 en 250 per dag.

Lange termijn oplossing

De proef is mede mogelijk gemaakt door een forse financiële bijdrage van de EU en van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De bijdrage van ca 3 miljoen euro was niet structureel en komt te vervallen. De verhouding tussen de kosten en opbrengsten, is door het geringe aantal reizigers niet in evenwicht, waardoor de Grensland Express niet in stand te houden is.

De betrokken overheden kijken nog naar mogelijke oplossingen voor de lange termijn op het traject tussen Hengelo en Bad Bentheim. Het gaat daarbij om het doortrekken van de Duitse regionale trein op het traject Bielefeld-Bad Bentheim of Münster-Rheine naar Hengelo die op alle tussengelegen stations zou moeten gaan stoppen.

Internationale verbinding

Hoewel de regionale treinverbinding op het traject Hengelo-Oldenzaal-Bad Bentheim nu stopt, blijft de bestaande internationale treinverbinding tussen Schiphol en Berlijn rijden. Deze stopt ook zeven keer per dag in Hengelo en Bad Bentheim, waardoor reizigers hun bestemmingen aan beide zijden van de grens met het openbaar vervoer kunnen bereiken.

  1. Slimme oplichters drankenhandel Oldenzaal krijgen anderhalf jaar cel

    Slimme oplichters drankenhan­del Oldenzaal krijgen anderhalf jaar cel

    OLDENZAAL/ALMELO - De rechtbank in Almelo heeft Benjo K.(44) uit het Drentse Erica en Nicolaas S. (51) uit Dongen in Brabant veroordeeld tot anderhalf jaar cel. De twee zijn volgens de rechtbank schuldig aan het op uiterste slimme wijze oplichten van een bekende drankenhandel uit Oldenzaal. Ze moeten het Oldenzaalse bedrijf zo’n 175.000 euro terugbetalen terwijl er ook een ontnemingsvordering van 250.000 toegewezen is.

Oldenzaal e.o.