OLDENZAAL - Liesbeth van Hoorik bij het verouderde kattenasiel. De ruimte biedt te weinig opvangplekken voor zwerfkatten.
Volledig scherm
OLDENZAAL - Liesbeth van Hoorik bij het verouderde kattenasiel. De ruimte biedt te weinig opvangplekken voor zwerfkatten. © Robin Hilberink

Redding nabij voor kattenasiel in Oldenzaal

OLDENZAAL - Met een raadsbreed gedragen motie heeft de gemeenteraad maandagavond het college van B en W opgedragen 35.000 euro te verstrekken aan het Dierenopvangcentrum Oldenzaal (DOCO). Het geld gebruikt DOCO voor de nieuwbouw van het kattenasiel.

De nieuwbouw van het asiel was een heet hangijzer in de politiek. Nadat een subsidieverzoek van DOCO vorig jaar werd afgewezen, sprong D66 op de bres. Omdat DOCO het benodigde bedrag van 235.000 euro voor nieuwbouw niet bij elkaar kon krijgen, diende D66 tijdens de raadsvergadering in februari een motie in om eenmalig 50.000 euro beschikbaar te stellen. Die motie werd ingetrokken nadat wethouder Evelien Zinkweg aangaf dat zo’n bijdrage niet bedoeld is voor nieuwbouw van een accommodatie. 

Een bouwlaag 

Na het politiek forum begin deze maand, waarin Liesbeth van Hoorik, voorzitter van DOCO, de noodzaak van nieuwbouw  nog weer eens benadrukte, staken de fracties de koppen bij elkaar. Dat resulteerde maandagavond in een raadsbrede motie, waarin het college werd opgedragen dit jaar de bijdrage eenmalig te verhogen met 35.000 euro. 

Van Hoorik is opgelucht nu de gemeente met geld over de brug is gekomen. Het oorspronkelijke plan van twee bouwlagen gaat overigens in de prullenbak. Het is te kostbaar en heeft ook niet de voorkeur van Van Hoorik. Zij pleitte in eerste instantie voor een kattenasiel bestaande uit maar één verdieping. Dat mocht niet van de gemeente, maar later ineens wel. Van Hoorik heeft inmiddels een bureau ingeschakeld, dat het asiel met drie verblijven voor de opvang van maximaal 85 katten gaat ontwerpen. DOCO heeft 210.000 euro beschikbaar voor de nieuwbouw. Daarvan zamelde zij zelf al 175.000 euro in via donaties en fondsenwerving. Daar bovenop komt dan nog de gemeentelijke bijdrage van 35.000 euro.  

Oldenzaal e.o.