Volledig scherm
René Kamphuis staat te popelen om de deuren te openen van De Glimlach, zijn café annex activiteitencentrum aan de Deurningerstraat. © Annina Romita

René Kamphuis brengt 'Glimlach' in binnenstad Oldenzaal

OLDENZAAL - 'De Glimlach' moet geen doorsnee café worden. Eigenaar en exploitant René Kamphuis wil van zijn pand aan de Deurningerstraat een soort activiteitencentrum maken. Geschikt voor familiefeestjes, maar ook voor vergaderinge, cursussen en workshops.

Op zijn 63ste behaalde Kamphuis nog het diploma Sociale Hygiëne. Een certificaat dat hij nodig heeft om zelf aan de slag te kunnen gaan als horeca-ondernemer. In het pand waar Aveleijn jarenlang De Gulle Lach exploiteerde, in 1939 al door de familie aangekocht, hoopt de Oldenzaler nog voor de komende editie van de Boeskool is Los de deuren te kunnen openen van De Glimlach. ‘Een uit de hand gelopen hobby’, geeft hij zelf aan.

De horeca is een nieuwe ervaring voor Kamphuis. Na het vertrek van Aveleijn uit De Gulle Lach moest Kamphuis op zoek naar een nieuwe huurder. Een serieuze gegadigde die er een visrestaurant wilde beginnen, haakte af vanwege alle commotie rondom de afsluiting van de passage van winkelcentrum In den Vijfhoek. ,,'Waarom kan ik ’t zelf niet?', dacht ik toen. Als het pand leeg staat, verpaupert het alleen maar. Ik vind dat je als pandeigenaar ook verantwoordelijk bent voor de uitstraling van je straat. Het voormalige pand van Hans Anders staat al vijf jaar leeg. Da’s niet goed voor deze straat. Gelukkig komt er weer reuring in de Deurningerstraat. Twee pandjes zijn verkocht en de huren zijn verlaagd.”

Scherper
Een café waar de kroegbaas tot elke avond laat met twee gasten aan de bar moet blijven zitten, zag Kamphuis niet zo zitten. Vandaar dat hij het over een andere boeg gooit. „Ik ga De Glimlach verhuren voor kleinere familiefeestjes. Omdat het pand van mezelf is, kan ik wat scherper zijn met de prijzen. Voor vergaderingen, cursussen en workshops moeten de mensen hier ook terecht kunnen. We hebben ook een terrasvergunning. Personeel huur ik in. Het eerste half jaar wil ik er heel veel zijn. Praktisch altijd.”

Oldenzaal e.o.