Volledig scherm
Foto ter illustratie © Getty Images

Riool in Stadsweide Oldenzaal gaat op de schop

OLDENZAAL - De aanleg van de wadi’s in de Stadsweide en de werkzaamheden in de Dr. Ariënsstraat en de Prof. Aalbersestraat in Oldenzaal gaan donderdag officieel van start. Het huidige gemengde riool wordt vervangen door een vuilwaterriool en een regenwaterriool (blauwe ader), waarna deze straten opnieuw worden ingericht.

De wadi’s die worden aangelegd in de Stadsweide zorgen voor het opvangen, bergen en afvoeren van regenwater, afkomstig uit de stad. De starthandeling wordt uitgevoerd door wethouder Evelien Zinkweg.

Blauwe ader

De blauwe ader die vorig jaar in de Ootmarsumsestraat is aangelegd, wordt nu doorgetrokken in de Dr. Ariënsstraat en gaat via de Pr. Aalbersestraat onder de N342 door richting de Stadsweide. Uiteindelijk komt het water uit in de waterschapsvijver aan de Harplaan waarna het z’n weg vervolgt richting het buitengebied. Daarmee is ook deze blauwe ader helemaal klaar.

Door de klimaatverandering wordt het weer steeds extremer. Aan de ene kant krijgen we te maken met langere periodes van droogte en warmte, aan de andere kant met steeds meer neerslag in extreme hoeveelheden. Om wateroverlast tijdens hevige neerslag tegen te kunnen gaan, worden er in de stad regenwaterriolen en wadi’s aangelegd. De riolen voeren het regenwater af naar de randen van de stad.

Waterschapsbeken

Daar komt het water in wadi’s voordat het wordt afgevoerd naar de waterschapsbeken in het landelijke gebied. De gemeente heeft zowel de aanwonenden van de Dr. Ariënsstraat en de Prof. Aalbersestraat als de omwonenden van de Stadweide betrokken bij de voorbereidingen tijdens twee inloopavonden.

Inwoners van de Dr. Ariënsstraat mochten bijvoorbeeld kiezen welke bomen in hun straat komen. Planning is dat alle werkzaamheden eind 2019 zijn afgerond. Bewoners en gebruikers kunnen op sommige momenten overlast ondervinden. De gemeente probeert dit zoveel mogelijk te beperken. 

Oldenzaal e.o.