Volledig scherm
Projecten zoals de Stadsbleek zorgden ervoor dat er vorig jaar meer gebouwd werd dan ooit in Oldenzaal. De stijgende bouwkosten zorgen er in zijn algemeenheid wel voor dat de ruimtelijke kwaliteit bij plannen steeds meer onder druk komen te staan. © Carlo ter Ellen DTCT

Ruimtelijke kwaliteit in Oldenzaal
onder druk door stijgende bouwkosten

OLDENZAAL - Het aantrekken van de economie heeft ervoor gezorgd dat er vorig jaar in Oldenzaal werd gebouwd ‘als nooit tevoren’.  Tegelijkertijd staan veel projecten onder grote financiële druk. Om een bouwplan -beter- rendabel te kunnen maken, gaat dat vaak ten koste van de ruimtelijke kwaliteit.

Tot die conclusie komt Endrie Nijhuis, plaatsvervangend stadsbouwmeester van Oldenzaal, in het jaarverslag 2018 van Het Oversticht voor de gemeente Oldenzaal. Hij signaleert dat de bouwsector flink onder druk is komen te staan door de stijgende materiaalkosten en uurtarieven. De strengere duurzaamheidseisen zorgen er ook voor dat bouwkosten vaak hoger uitvallen dan gepland. Als gevolg daarvan wordt er regelmatig wijzigingen in de plannen aangebracht. Door meer ruimte te creëren, wordt geprobeerd het project aantrekkelijker en daardoor rendabeler te maken.

Spanningsveld

Nijhuis stelt vast dat dit in de praktijk steeds vaker leidt tot een spanningsveld met de ruimtelijke kwaliteit en dat grenzen worden overschreden. Bouwplannen die veel te groot zijn voor een locatie of ontwikkelingen in het buitengebied met ‘een haast industriële omvang’. Aan de andere kant worden projecten soms zodanig uitgekleed dat er sobere en detail-loze gebouwen overblijven die qua uitstraling een negatieve invloed hebben op de leefomgeving én economie. In de praktijk blijkt het economisch belang dan vaak zwaarder te wegen dan het maatschappelijk belang. Volgens Nijhuis is er dit verhaal een belangrijke rol weggelegd voor de gemeente. Meer dan nu het geval is, moet de gemeente een ontwikkel-rol vervullen in plaats van een beheer-rol.

Oldenzaal e.o.

Poll

Flexibele prijzen van bedrijfspercelen is goed voor de economie van Oldenzaal

Flexibele prijzen van bedrijfspercelen is goed voor de economie van Oldenzaal

  • Onmogelijk. Gelijke monniken, gelijke kappen moet het uitgangspunt blijven (39%)
  • Waarom niet, maatwerk is toch meer van deze tijd (51%)
  • Alleen als de prijzen bij Medikamente dan ook flexibel worden (10%)
1584 stemmen