Volledig scherm
Ruud Oude Dubbelink in de bibliotheek, een van de stijlkamers van het museum Palthe-Huis waar hij zolang conservator was. © Carlo ter Ellen

Ruud Olde Dubbelinks laatste dagen bij Palthe-Huis in Oldenzaal

OLDENZAAL - Op 1 november zit het er voor Ruud Olde Dubbelink helemaal op. Dan trekt de oud-conservator van het Palthe-Huis definitief de deur van dit museum achter zich dicht. ,,Iemand anders mag het mu van me overnemen."

Hij was voorbestemd om de horeca in te gaan. Pa Olde Dubbelink had graag gezien dat zoon Ruud in zijn voetsporen was getreden en het familiebedrijf (De Kul) had overgenomen. Ruud had echter andere plannen. „Op m’n zestiende wist ik al dat ik nooit de horeca in zou gaan.” Geschiedenis studeren in Groningen trok hem des te meer. Eerst vervulde Olde Dubbelink zijn militaire dienstplicht. Onmiddellijk daarna meldde hij zich op de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).
Zeventien was hij Ruud Olde Dubbelink (nu bijna 65) toen hij zijn geboortedorp Denekamp achter zich liet. Hij vertrok uit Denekamp met de intentie ‘om er nooit weer terug te komen’. „Ik ben geen echte doarper, ik wilde de stad in. Daar heb je veel meer mogelijkheden. En wilde meer zien dan alleen het dorpse Denekamp.”
Na zijn studie kon Olde Dubbelink op de universiteit aan de slag als onderzoeksmedewerker. Zeventien jaar zou hij dat doen. Bezuinigingen op de RUG maakten dat hij op zoek ging naar een andere werkplek. Op bezoek bij z’n moeder in Denekamp zag hij toevallig een advertentie in deze krant. Museum Het Palthe-Huis in Oldenzaal zocht een conservator. Hij solliciteerde en kreeg de baan.

Conserveren
De nieuwe conservator trof een gesloten museum aan. Een museum dat meer dicht dan open was. „Weinig faciliteiten, geen educatieve poot en ook geen onderzoek. Mijn taak was om het museum te conserveren. Ik ben ook meer conservator dan bestuurder. Manager zijn is absoluut niet mijn ding; ik ben geen cijferman. Omdat je alleen bent, moet je vrijwel alles zelf regelen. Dat is me de laatste drie jaar ook opgebroken. Ik was een manusje-van-alles. ’s Morgens moest ik eerst de wc’s schoonmaken en de vuilnis buiten zetten. Je rent constant van boven naar beneden. De bel bij onze voordeur is natuurlijk een heel onvriendelijk systeem.”
De combinatie ‘oud huis’ met ‘museale faciliteiten’ is er een met een groot spanningsveld. „Een rijksmonument met stijlkamers, daar kun je niet zoveel mee.” Dat de nieuwbouw waar al sinds 2003 over wordt gesproken niet in zijn tijd gerealiseerd kon worden, was teleurstellend. Het plan voor een ondergrondse uitbreiding lag al klaar. Totdat de gemeente ‘nee’ zei. „Dat het nu wel gebeurt, daar ben ik echt heel blij om. Ik gun het Sandra (Schipper, directeur/bestuurder, red.) van harte. Of ik het museum ga missen? Denk het niet. Iemand anders mag het overnemen. Nieuw elan mag er komen.”

Oldenzaal e.o.