Volledig scherm
© Robin Hilberink

Scanstraat in Oldenzaal voor historische krantenfoto's

OLDENZAAL - Ooit werden er harde pecunia bewaard. Nu biedt het voormalige Rabo-pand aan de Kerkstraat onderdak aan een databank met Twentse krantenfoto’s. De vrijwilligers die al dit materiaal gaan inscannen, kwamen er woensdagavond voor het eerst bijeen.

Zonder geluk vaart niemand wel. Bij hun speurtocht naar een geschikt onderkomen voor een databank met honderdduizenden Twentse krantenfoto’s hadden Hans Dingeldein, Hans Lotgerink, Carlo ter Ellen en Engelbert Heideman de mazzel dat ze een ‘lot uit de loterij’ kregen aangeboden door makelaar Hans Schlichter. Hij bood de vier Oldenzalers aan gebruik te maken van het voormalige Rabobank-pand aan de Kerkstraat. Pro deo, alleen de energiekosten komen voor eigen rekening en worden nu betaald door de Persgroep, waartoe De Twentsche Courant Tubantia ook behoort.

Geweldig gebaar
„Een geweldig gebaar van de familie Schlichter”, benadrukt Ter Ellen, beeldredacteur van de Twentsche Courant Tubantia. Het voormalige bankgebouw, later ook nog gebruikt door COVO c.q. Univé, staat al geruime tijd leeg maar kan zo worden betrokken. Een verbouwing was onnodig. „We hoefden alleen te stofzuigen.”

Drie ruimtes
Het pand is verdeeld in drie ruimtes. Veel vierkante meters zijn nodig voor het opslaan van de foto’s (in totaal circa 1,5 miljoen) uit de archieven van de Twentsche Courant en Dagblad Tubantia. Voor de vrijwilligers die dit unieke materiaal gaan digitaliseren, is er een verblijfsruimte. Ter Ellen: „Hier kunnen we ook de resultaten van ons scanwerk laten zien.” Tenslotte komt er een scanstraat. Met steun van de Gelderman-stichting en de Persgroep zijn twee scanners aangeschaft, waarmee de klus geklaard moet worden.

Metadata
Woensdagavond kwamen de circa 25 vrijwilligers die zich spontaan hebben gemeld voor het inscannen voor het eerst bijeen aan de Kerkstraat. „We gaan per plaats een groepje samenstellen dat alle foto’s uit die plaats gaat scannen. Als dat gebeurt is, kunnen we thuis allerlei metadata toevoegen. Die info wordt de sleutel tot dit archief”, benadrukt Ter Ellen. „Met behulp van trefwoorden moet je heel gemakkelijk onderwerpen kunnen vinden. Pas als de tekst achter op een foto als metadata is toegevoegd, kan een foto online.”

Argusogen
Het opmerkelijke Twentse initiatief wordt volgens Ter Ellen elders in het land met argusogen gevolgd: „Er zijn meer kranten die hun foto’s hebben laten digitaliseren. Maar aan die foto’s zijn geen metadata toegevoegd. Hoe moet je al het materiaal ontsluiten voor het publiek? De schaal waarop dat hier gebeurt, is echt uniek. Om dit te kunnen doen, heb je veel vrijwilligers nodig en kennis van de streek.” In de loop van de herfst moeten de eerste foto’s online staan.

Oldenzaal e.o.