Schade aan vijf huizen in Oldenzaal door droogte

videoOLDENZAAL - Aan vijf huizen in de Julianastraat in Oldenzaal is forse schade ontstaan vanwege de aanhoudende droogte. De aanbouw van de huizen is verzakt, daardoor zijn er grote scheuren ontstaan tussen de keuken en de woonkamer.

In september kwamen de eerste meldingen binnen bij eigenaar WBO Wonen. De Oldenzaalse woningcorporatie heeft woensdagochtend overleg met alle betrokkenen. Daarbij wordt bepaald welke maatregelen wanneer worden genomen om de schade te herstellen. 

Scheuren

In de huizen zitten grote scheuren op de plek waar in 1972 een aanbouw is gebouwd. De oorspronkelijk woning dateert uit 1922. „De aanbouw staat op klei-leemgrond, die door de droogte is gaan zakken”, legt manager wonen Rudy Ligtenberg uit. Er zitten meerdere scheuren in de huizen, tussen de woonkamer en de keuken.

Geen gevaar

De afgelopen weken is door een constructeur gemonitord hoe groot de schade is en of die nog erger wordt. Dat gebeurde met plaatjes die op de scheuren zijn geplakt. Daarmee was te zien of de scheuren groter werden. Dat is inmiddels bijna niet meer het geval. „Er is nog een minimale zetting bij twee huizen”, zegt Ligtenberg. „Tijdens het overleg kijken we of het al zin heeft om de schade te herstellen. Daarvoor moet je wel weten dat het niet verder gaat zakken.” Er is volgens de constructeur geen sprake van een gevaarlijke situatie. 

Altijd nat

De huizen staan op een plek waar het juist altijd heel nat was. Ongeveer vier jaar geleden zijn de tuinen nog afgegraven en is drainage aangelegd. „En nu hebben we gegraven en zagen we dat er tot 1,80 meter diepte geen grondwater meer zit. Een enorm contrast”, aldus Ligtenberg.

Schade

WBO probeert de schade van tienduizenden euro’s te verhalen op de verzekeraar. „Maar het is onduidelijk of dat lukt. Het is de vraag hoe de verzekeraar deze situatie beoordeelt”, aldus Ligtenberg.

Volledig scherm
De Julianastraat in Oldenzaal © Google Streetview

Oldenzaal e.o.

Poll

Twentse wagenbouwers maken afspraken over volume tijdens carnavalsoptochten

  • Hé, hé, het zou tijd worden, is ook niet normaal (62%)
  • Wat een betutteling, oordopjes bieden ook uitkomst (24%)
  • Maakt mij niet uit, zolang ze maar geen afspraken maken over het drankgebruik tijdens de carnaval (13%)
2032 stemmen