Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Schenkerij als etalage voor arboretum Poortbulten

DE LUTTE - Schenkerij Poortbulten nadert zijn voltooiing. Over zes a zeven weken kunnen de eerste gasten terecht bij het horecapand bij het arboretum in De Lutte

De doeken om de omheining zijn verwijderd. ‘Schenkerij Poortbulten’, direct naast het arboretum in De Lutte, nadert zijn voltooiing. Nog een kleine twee maanden en dan kunnen de eerste gasten worden ontvangen. „Volgend voorjaar gaan we het officieel openen. Dan ook met een nieuwe exploitant. De natuur moet je hier straks kunnen proeven”, zegt Raymond Strikker, ook al eigenaar van landhuishotel Bloemenbeek.

'Kindje'
Schenkerij Poortbulten is niet alleen het ‘kindje’ van Raymond Strikker. Collega John Meijerink, eigenaar van het Paviljoen Lutterzand in De Lutte, is mede-egenaar net als investeerder Olaf Smit uit Denekamp. „John en ik zijn hier al zes jaar mee bezig. In eerste instantie had het nog groter zullen worden, maar toen kwam de crisis er tussen. Vervolgens hebben we architect Harry Kamphuis opdracht een pand te ontwerpen, waarvan ze over honderd jaar nog zeggen dat het een aanwinst is voor het gebied. Dit wordt de etalage van het arboretum.”

Orangerie
Meijerink en Strikker hebben zich bij het ontwerp laten inspireren door de orangerie van het voormalige tuincentrum aan de rondweg in Oldenzaal waar nu een dierenhotel staat. Strikker: „We hebben overwogen om dit in zijn geheel hier naar toe te verplaatsen. Maar dat was onpraktisch.”

Natuurmonumenten
De bouw van de schenkerij had eerder al de instemming van de Regio Twente, en kan nu ook rekenen op de volste medewerking van Natuurmonumenten. „Zij zien dit ook als een waardevolle aanvulling op het arboretum. Dit is een prachtige bomentuin, maar er ontbrak iets. Je kon hier nog geen kop koffie drinken. Daarom hebben zij de grond die wij nu gebruiken, ook maar al te graag verpacht.”

De schenkerij biedt bij slecht maar ook bij mooi weer plaats aan honderden bezoekers. „Wij kunnen buiten een terras maken voor ruim 125 mensen”, schat Strikker in. „Het terras gaat straks over de volle breedte en bij de entree komen nog tientallen plaatsen.

Oldenzaal e.o.