Volledig scherm
Foto: Carlo ter Ellen

Scholieren ontwerpen discotheek

OLDENZAAL - Leerlingen uit 3 havo en 3 vwo van het Twents Carmelcollege uit Oldenzaal presenteerden gisteren hun concept voor een discotheek in Oldenzaal. Dit gebeurde als onderdeel van het project 'DiscoBizz,' waarbij leerlingen die het profiel Economie & Maatschappij hebben gekozen leren een ondernemingsplan te maken.

Bij het project zijn verschillende partijen betrokken zoals de gemeente Oldenzaal, reclamebureau Markt & Media, Horeca Nederland, Kroeze interieurbouw en Rabobank Oost-Twente.

Het project werd maandag geopend door wethouder R. Welten van ruimtelijke ordening. De leerlingen kregen diezelfde dag verschillende presentaties van vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en medewerkers van de gemeente Oldenzaal over de ondernemingsvorm, locatiekeuze, inrichting, marketing- en prijsbeleid en vergunningen.

Vervolgens werkten de leerlingen, verdeeld over veertien groepjes elke bestaande uit vijf à zes personen, op papier een plan uit met locatiekeuze, de benodigde investering, inrichting et cetera. Ook ethische kwesties zoals de omgang met alcohol en de openingstijden kwamen aan bod. Bovendien werd er ook een bezoek gebracht aan het reclamebureau Markt & Media en aan Kroeze interieurbouw.

Hier kregen de leerlingen meer achtergrondinformatie over de commerciële kant van het opzetten van een discotheek.

Tijdens de presentaties van de concepten bleek dat er veel overeenkomsten waren tussen de verschillende ontwerpen. Zo had vrijwel iedere ontworpen disco een aantal themazalen en wilde men voor de vrijdag een jonger publiek (14-16 jaar) en voor de zaterdag een ouder publiek (16+) trekken. Wat de groepjes ook gemeen hadden in hun plannen, was dat het verboden was te roken in hun discotheek. Bij de inrichting werd altijd rekening gehouden met aparte rookruimtes, vooruitlopend op de landelijke wetgeving die vanaf 1 juli het roken in horecagelegenheden verbiedt.

De kwestie wat betreft het geen alcohol schenken aan kinderen onder de zestien jaar werd op verschillende manieren opgelost. Het ene groepje koos voor stempels op de hand, het andere had weer aparte muntjes in gedachten en weer een ander groepje scholieren dacht aan polsbandjes.

Alle concepten werden beoordeeld door een deskundige jury bestaande uit onder anderen de directeur van Markt & Media en een vertegenwoordiger van de Rabobank Oost-Twente. Volgens de jury was een aantal concepten zeer goed. Daarentegen waren er ook ontwerpen die deden vermoeden, dat wanneer de disco's vandaag zouden opengaan, zij morgen weer failliet zouden zijn.

Het winnende concept kwam uiteindelijk van vijf dames die de discotheek 'Night Dream' hadden ontworpen. Deze dansgelegenheid kent twee verdiepingen, acht zalen en een terras waar men kan roken. De disco zou op zaterdagnacht open zijn en één keer per maand op zondag. Bijzonder aan het concept was tevens dat er eens per maand ook een discoavond voor gehandicapten is. De winnaars kregen een certificaat ondertekend door de adjunct-directeur van de school en een zakje stadsmunten.

Oldenzaal e.o.