Van links naar rechts Theo Hampsink, Felix Nijland, Herman van der Toorn en Jos oude Essink Nijhuis bij de sokkel, waar op 21 november het monument voor de Sinti zal worden onthuld.
Volledig scherm
Van links naar rechts Theo Hampsink, Felix Nijland, Herman van der Toorn en Jos oude Essink Nijhuis bij de sokkel, waar op 21 november het monument voor de Sinti zal worden onthuld. © Erwin Waanders

Sinti monument in herdenkingstuin Oldenzaal

OLDENZAAL - In de herdenkingstuin achter het stadhuis in Oldenzaal wordt op zaterdag 21 november een monument onthuld ter herinnering aan twee in de oorlog weggevoerde Sinti-families uit Oldenzaal.

Het monument herinnert aan zes leden van de Sintifamilie Weiss, die in de nacht van 15 op 16 mei 1944 ’s morgens om vier uur uit hun woning aan de Poortstraat in Oldenzaal zijn gehaald. Dat gebeurde in opdracht van de Duitse bezetter door twee Oldenzaalse marechaussees. Vermoedelijk onder het mom van een identificatiecontrole. Naast de zes Sinti verbleven drie leden van de familie Braun in het huis. Ook zij werden opgepakt en op transport gesteld naar Westerbork.
De zes Sinti zijn grootvader Heli Weiss, zijn dochter Memmie Weiss, zijn andere dochter Maten Weiss en haar man Pollo Weiss, hun zoon Kalo Weiss en diens neef Karl-Willi ‘Jongen’ Weiss. Jongen Weiss was op het moment van de razzia 16 jaar. Kort na aankomst in Westerbork zijn de drie leden van de familie Braun vrijgelaten. Zij waren namelijk woonwagenbewoners en geen Sinti of Roma.

Oldenzaal e.o.