Volledig scherm
© Lars Smook

Sinti-Monument waardige afsluiting zwarte Oldenzaalse bladzijde

OLDENZAAL - Sinti-monument maakt dat Oldenzaal op waardige wijze omgaat met een van de de zwartste bladzijden uit de geschiedenis. Bijeenkomst in volle stadhuishal maakt op iedereen diepe indruk.

Op 16 mei 1944 werden in Oldenzaal zes Sinti (woonwagenbewoners) opgepakt en afgevoerd naar Kamp Westerbork. Drie dagen later gingen ze op transport naar Auschwitz. Een aantal werd vergast in Auschwitz-Birkenau, enkele anderen kwamen om in andere kampen.

Reconstructie
Hier in Oldenzaal komen de emoties weer boven, maar is er ook dankbaarheid. Die gericht is aan het Oldenzaal in deze tijd, maar vooral aan journalist Felix Nijland, die Oldenzaal en de Sinti weer bij elkaar heeft gebracht. Hij maakte van het wegvoeren van de Sinti een reconstructie in de krant en gaf de aanzet tot een herdenkingsmonument.

moeilijk
„Als klein kind had ik al de behoefte om in de Oldenzaalse archieven te zoeken. Maar ik kon niet, ik zat nog vol wrok”, vertelt Sabina Achterbergh, voorzitter van de landelijke vereniging Sinti, Roma en woonwagenbewoners Nederland. „Het is nog steeds moeilijk hier te zijn, maar tegelijkertijd voelt het goed.”

Beeld
Oldenzaal heeft, zo bleek zaterdag, een van de zwartste bladzijden uit haar geschiedenis nooit willen lezen. Geschiedschrijvers wijdden destijds welgeteld een regeltje aan de deportatie. Nu staat er in de Herdenkingstuin een prachtig beeld gemaakt door Berend Seiger. Het bronzen beeld verbeeldt een muzikant, staand achter een wiel. Het ene deel is een karrewiel, het herinnert aan het reizende bestaan van de Sinti. De andere helft is het rad van een trein, dat staat voor de deportatie naar Auschwitz.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  
  1. Eis: 32 maanden voor Deventenaar die in Oldenzaal door het lint ging

    Eis: 32 maanden voor Devente­naar die in Oldenzaal door het lint ging

    OLDENZAAL/ALMELO - Op 25 maart dit jaar komt er rond een uur of negen in de avond een paniektelefoontje binnen bij de 112-alarmcentrale. Terwijl er op de achtergrond huilende kinderen te horen zijn en er een ruit kapot wordt geslagen, hoort de centralist een vrouw uit Oldenzaal uitroepen dat haar vriend net is neergestoken door haar ex-man. “Hij is helemaal gek geworden, hij slaat nu het raam kapot, hij staat voor de deur”, roept ze.

Oldenzaal e.o.

poll

Gemeente Oldenzaal zet streep door eigen nieuwjaarsreceptie

Gemeente Oldenzaal zet streep door eigen nieuwjaarsreceptie

  • Hadden ze veel eerder moeten doen, is toch een incrowd-feestje (75%)
  • Eeuwig zonde, hoorde toch een beetje bij het begin van het nieuwe jaar (8%)
  • Mooie kans voor lokale ondernemers om een alternatieve receptie te organiseren (17%)
863 stemmen