‘Sluiting spoedpost Oldenzaal slecht idee’

Het CDA verzet zich in al zijn geledingen tegen een mogelijke sluiting van de huisartsenpost in Oldenzaal. Door de mogelijk sluiting zullen inwoners van Noordoost-Twente ’s avonds en in het weekeinde aangewezen zijn op huisartsenposten in Enschede en Hengelo. 

Kelly Adams
Oldenzaal

CDA-politici reageren verbolgen op de mogelijke sluiting van de spoedpost van de Huisartsendienst Twente-Oost (HDT) in Oldenzaal. Pieter Omtzigt en Joba van den Berg, voor de christendemocraten lid van de Tweede Kamer, kondigen aan Kamervragen over de kwestie te stellen. Het CDA, maar ook andere lokale politieke partijen vrezen dat met name inwoners aan de randen van de gemeenten Dinkelland, Oldenzaal en Losser in de problemen komen. 

Het mogelijk opdoeken van de Oldenzaalse huisartsenpost is het gevolg van een opeenstapeling van factoren. Dat zegt Jacqueline Noltes van de Huisartsendienst Twente-Oost. Enerzijds krijgt HDT te maken met een huurverhoging van 70 procent, die de verhuurder - ziekenhuis MST in Enschede - vanaf volgend jaar wil doorvoeren. Anderzijds valt per 1 januari ook nog eens de ondersteuning door verpleegkundigen van het MST weg. Het gevolg is volgens Noltes dat er een flink gat in de begroting van de toch al verliesgevende spoedpost valt. „Als je daar het dreigende tekort aan huisartsen bij optelt is het een reële optie dat de Oldenzaalse spoedpost gaat sluiten”, zegt Noltes. 

De huisartsenpost is bedoeld voor patiënten die buiten de reguliere tijden hulp nodig hebben. De post is gevestigd in het oude Oldenzaalse ziekenhuis, dat door ziekenhuis MST twee jaar geleden voor 14 miljoen euro is verbouwd. Deze nieuwe polikliniek staat op dit moment voor de helft leeg. Het MST hoopt in de komende jaren in de kliniek een ‘ziekenhuis van de toekomst’ te realiseren. 

‘Sluiting geen optie’

Het CDA in de provincie Overijssel noemt de mogelijke sluiting van de spoedpost in Oldenzaal ‘een slecht idee’. Wat de partij betreft is het gewoon geen optie. Daarom roepen de christendemocraten het college van B en W van Oldenzaal en het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel op in te grijpen bij dit voornemen van HDT. 

„In een land als Nederland is een uur rijden voor spoedzorg geen optie. Als CDA staan wij voor toegankelijke zorg, ook in het buitengebied”, aldus raadslid Stefan ten Vergert van het CDA Oldenzaal en zijn collega Bouwien Rutten van de Overijsselse Statenfractie van het CDA. Beiden stellen mondelinge vragen, zowel aan het college van Oldenzaal als aan het college van Overijssel. De lokale politiek zet in op uitstel van twee jaar van het besluit over de sluiting. 

1Twente sprak met Bouwien Rutten, fractievoorzitter CDA Overijssel. Beluister het gesprek hieronder terug.

Oldenzaal e.o.

Poll

Twentse wagenbouwers maken afspraken over volume tijdens carnavalsoptochten

  • Hé, hé, het zou tijd worden, is ook niet normaal (62%)
  • Wat een betutteling, oordopjes bieden ook uitkomst (24%)
  • Maakt mij niet uit, zolang ze maar geen afspraken maken over het drankgebruik tijdens de carnaval (13%)
2032 stemmen