Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Smakken en slurpen? Deze Oldenzaalse wordt er knéttergek van

OLDENZAAL - Gesmak, geslurp, getik met een pen, gekraak van chips of wiebelende benen. Jolanda van Veen kan er niet tegen. „Het voelt alsof er een pijl door je hart gaat.” Jolanda heeft misofonie, en vraagt om begrip.

Ze komt net van de tandarts. „Vervelend? Neuh… de behandeling viel best mee, daar heb ik nooit zo’n moeite mee. De wachtkamer, dat vind ik veel erger. Ik zag er al weer een paar mensen heen en weer schuiven en met hun benen wiebelen…”

Aanstellen
‘Stel je toch niet zo aan!’ Het is een zinnetje dat Jolanda van Veen-Ter Braak (50) al van kinds af aan moet aanhoren. „Zolang ik me kan herinneren heb ik al extreem veel last van vervelende geluiden, zoals gesmak aan tafel en het sloffen van mijn vader. Hij droeg altijd net iets te grote schoenen, dat zat prettiger. Ik vond het vreselijk. Niet alleen dit soort geluiden, maar ook van iets als wiebelende benen van zittende mensen en zenuwachtig gedraai met pennen.”

Eventjes
Waar een ander zich misschien eventjes ergert aan gesmak, daar komt dit gedrag keihard binnen bij Jolanda. „Het voelt alsof er een pijl door je hart gaat.” Ze beschrijft het als een beklemmend soort woede, die niet naar buiten mag. „Want ik schaam me er heel erg voor. Gelukkig wordt die schaamte minder, nu ik weet dat ik niet de enige ben. Maar het beperkt je wel. Ik mijd te vaak plekken zoals de trein, bioscoop of het theater.”

Google
Zo’n jaar geleden was het weer zover. Ze weet niet meer of het nou haar hondjes Bumper en Gompie waren die aan hun pootjes likten of dat een irritante tv-reclame haar bloed deed koken. „Ik hád het gewoon even niet meer en tikte op Google ‘ik haat geluiden’ in.”

Therapie
Er ging een wereld voor haar open. „Ik las voor het eerst dat ik niet de enige ben en dat het een echte aandoening is, misofonie. Ik heb sinds kort ook contact met de vereniging MisofonieNL. Ik schaam me sindsdien een stuk minder en ik wil eens kijken of ik mee kan doen met de speciale therapie die het AMC heeft ontwikkeld.” Nog zo’n vervelend zinnetje dat aan haar vastgeplakt leek te zijn: ‘Jolanda krijgt nooit een man. Geen vent die stil genoeg is.’ Jolanda kan er nu om lachen. Ze is al vijftien jaar gelukkig met haar Henk (57), één bonk begrip en een grote steun voor haar. „In het begin smakte ik nog wel eens, nu nooit meer”, zegt Henk lachend.


Het voelt nooit als een opoffering, ook niet als Henk bijna instinctief naar de afstandsbediening van de tv grijpt. „Reclames waarin ze in appels bijten of de tanden poetsen, daar zet ik het geluid uit vóórdat ze ook maar één hap, smak of wat dan ook hebben kunnen doen”, zegt Henk. Op zijn onderarm staat sinds kort Jolanda getatoeëerd. „Ik sta altijd achter haar en dat mag iedereen zien.”

Begrip
Jolanda heeft inmiddels van een psycholoog tips en trainingsoefeningen gekregen om de misofonie draaglijker te maken. „Het heeft vooral met afleiding te maken en dat helpt soms echt.” Het mooiste zou zijn als er niemand meer zou smakken, sloffen, tikken, krabben, of zenuwtics zou vertonen. Jolanda lacht: „Dat kan niet en dat verlang ik ook niet. Ik wil alleen maar een beetje meer begrip. Het ligt aan mij.”

Oldenzaal e.o.