Fields of Joy en Kingsland stoppen er mee
Volledig scherm
Fields of Joy en Kingsland stoppen er mee © beeldbewerking Joost Dijkgraaf

Streep door Fields of Joy én Kingsland op Hulsbeek: einde festivals in Oldenzaal

OLDENZAAL - Muziekfestivals Fields of Joy en Kingsland Twente keren niet terug op het Hulsbeek. Beide organisatoren bevestigen hun vertrek uit Oldenzaal tegenover deze site. “Het is niet geworden wat we gehoopt hadden.”

Kingsland Twente (15.000 bezoekers) en Fields of Joy (8.000) zijn al jaren vaste waarden op de Twentse festivalkalender. In 2020 keren ze beiden niet terug op de agenda, een flinke klap voor de Oldenzaalse festivalliefhebber.

Alles-of-niets

De festivals worden gerund door afzonderlijke organisaties en staan niet in verband met elkaar. Het vertrek van Fields of Joy hing al even in de lucht, aangezien een nieuwe editie nog steeds niet aangekondigd was. Fields of Joy verdwijnt nu definitief van Het Hulsbeek. Het evenement kende moeilijke jaren met tegenvallende bezoekcijfers en praktische problemen op het festivalterrein, zoals lange rijen voor de kassa’s.

Voorafgaand aan de vijfde editie  of Joy in juli sprak organisator Manfred Geisink van een alles-of-niets-editie. “Het is niet geworden wat we er van gehoopt hadden”, zegt hij nu. Er gaat een streep door het muziekfeest op Het Hulsbeek, waar afgelopen jaren namen als Golden Earring, Di-rect, BLØF en Gavin James optraden. Volgens Geisink wordt er achter de schermen gewerkt wel gewerkt aan een doorstart op een andere locatie.

(artikel gaat verder onder de foto) 

Golden Earring trad dit jaar op tijdens Fields of Joy
Volledig scherm
Golden Earring trad dit jaar op tijdens Fields of Joy © Joost Dijkgraaf

Maar ook dat is allerminst zeker. “De festivalwereld is een onzekere branche, waar je met bloed, zweet en tranen iets probeert neer te zetten. In ons geval zonder de gewenste uitkomst. Het liefst gaan we door, maar dan wel op een plek die meer zekerheid biedt.”

‘Trots op grote namen’

Kingsland heeft na drie edities besloten de stekker uit het evenement in Twente te trekken. “In ieder geval voor 2020, een terugkeer in de toekomst sluiten we niet perse uit”, reageert organisator Mitchel Bovenlander van 4PM Entertainment.

Kingsland is een rondreizend concept, met evenementen in meerdere steden. Grote artiesten treden tijdens  Koningsdag op meerdere plekken op. Zo konden er afgelopen jaren grote namen als Armin van Buuren, Tiësto en Afrojack in Oldenzaal staan. “Daar zijn we trots op, dat we die namen naar Twente hebben kunnen brengen. Maar we willen blijven verrassen, blijven vernieuwen en dat kan op een nieuwe locatie beter.” Welke locatie dat wordt, kan Bovenlander nog niet zeggen, wel dat die buiten Twente ligt.

Volgens Bovenlander deed de locatie in Oldenzaal het verhoudingsgewijs niet slecht. “Maar Amsterdam en Groningen steken er qua bezoekers wel flink bovenuit.”  Of er nieuwe evenementen op Het Hulsbeek terugkeren, is nog niet bekend. Hemelgames gaat in 2020 wel ‘gewoon’ door op Het Hulsbeek. 

Poll

Festivals Fields of Joy en Kingsland keren niet terug op het Hulsbeek

  • Zonde dat deze feestjes verdwijnen van de Twentse festival-agenda (43%)
  • Dit zag je aankomen, de vorige edities waren geen geweldig succes (28%)
  • Al die festivals op het Hulsbeek: laat de natuur eens met rust (29%)
3772 stemmen

Bekijk hieronder een video met Armin van Buuren in Oldenzaal. ‘In Twente kunnen ze wel feesten’

Tiësto was een van de blikvangers van Kingsland Twente
Volledig scherm
Tiësto was een van de blikvangers van Kingsland Twente © Robin Hilberink

Oldenzaal e.o.