Volledig scherm
In de rij voor een volle bus. © Emiel Muijderman

Studenten zitten in bus van Denekamp naar Oldenzaal als haringen in een ton

OLDENZAAL/DENEKAMP Studenten die denken een drukke schooldag te beginnen met een rustige busrit, hebben het helemaal mis. Propvolle bussen vertrekken op buslijn 62 vanaf Denekamp, langs Station Oldenzaal naar Enschede Centraal. Busvervoerder Syntus wacht af met het nemen van maatregelen. „We hebben eerst informatie van meer dagen nodig.”

Ook deze vrijdagochtend rond acht uur is het weer raak. Alle stoelen in de bus zijn bezet. Hier en daar wordt wat geïmproviseerd. Zo kan een afvalbakje op dit moment ook prima dienen als zitje. De rest van de reizigers hebben het wat minder 'luxe': ze staat tegen elkaar gedrukt terwijl de temperatuur met de minuut oploopt. Zweetdruppels lopen over hun gezichten en de busramen beslaan.

Gek genoeg stopt de buschauffeur ‘gewoon’ bij de haltes. Nieuwe passagiers drukken zich krachtig tussen de massa. Niet iedereen kan zich vasthouden, dus bij een bocht kunnen veel passagiers nog maar net hun evenwicht bewaren. Het probleem geldt niet alleen voor buslijn 62, ook bussen die jongeren van Rossum naar Oldenzaal vervoeren zijn overvol. 's Ochtends op school komen met het openbaar vervoer, dat is in de eerste week het nieuwe schooljaar bijna niet te doen. 

Het probleem van overvolle bussen bestaat al jaren in Noordoost-Twente. Ook vorig jaar kwam er een stroom aan klachten binnen bij busvervoerder Syntus. Reizigers zijn al bijna gewend aan de omstandigheden. Maar daarom is het niet minder vervelend.

De ‘Twents’ service van Syntus, verantwoordelijk voor de busreizen van deze lijnen, zegt dat het elk jaar ‘afwachten is’ wat de reizigersstroom precies gaat worden „Wij monitoren de situatie en waar nodig passen we de capaciteit aan op de vraag. Hiervoor hebben we meer informatie nodig dan een paar dagen”, vertelt een woordvoerder van Syntus.  

Volledig scherm
In de rij voor een volle bus. © Emiel Muijderman
Volledig scherm
Vol is vol geldt even niet. © Emiel Muijderman
Volledig scherm
Voller dan vol: het kan. © Emiel Muijderman
Volledig scherm
Gezelschap voor de chauffeur. © Emiel Muijderman
Volledig scherm
Kan er nog meer bij? Nou vooruit. © Emiel Muijderman
Volledig scherm
De chauffeur houdt zijn stuur vast, en zijn hart. © Emiel Muijderman

Oldenzaal e.o.

poll

Lil’ Kleine treedt op in Saasveld na ophef in Hengevelde

Lil’ Kleine treedt op in Saasveld na ophef in Hengevelde

  • Slim van de boeker. Hij trekt altijd wel veel publiek (9%)
  • Ik zou er na die wegloop-actie toch niet zo happig meer op zijn (51%)
  • Zolang het publiek het bier gewoon opdrinkt, is er niks aan de hand (40%)
2222 stemmen