Volledig scherm
ANP

Teleurgestelde Kuipers: 'Ik ben afgerekend op één moment van 0,56 seconden'

OLDENZAAL - Thuis in Oldenzaal kijkt Björn Kuipers terug op zijn EK. En op dat ene moment dat de scheidsrechter waarschijnlijk een plek bij de laatste drie heeft gekost.

Als Frankrijk woensdagavond de halve finale speelt, zit Kuipers thuis op de bank voor de tv. „Ik ben niet gefrustreerd, niet rancuneus. Ik zit hier heel relaxed. Maar het vertrek op het EK heeft me wel verrast, en ik sta daarin niet alleen, getuige de vele berichtjes die ik heb gehad.”

Als je terugkijkt op je toernooi: wat overheerst dan?
„Dat we met het team 270 minuten prima werk hebben geleverd en dat we ook uitstekende beoordelingen hebben gehad. We hadden de wedstrijden onder controle, hebben weinig fouten gemaakt en hadden de acceptatie van de spelers. Alles verliep prima, tot aan die penalty bij Kroatië - Spanje, ja. We hebben het officieel niet gehoord, want je krijgt geen uitleg, maar we zijn waarschijnlijk afgerekend op één moment, op een uitvoering van een penalty in de zeventigste minuut van de wedstrijd.”

Vind je het een rare gedachte, dat veel mensen na die strafschop dachten: ‘daar gaat zijn finale?’
„Nee, dat begrijp ik. Maar even voor de duidelijkheid: tussen het moment van de aanloop van Ramos (speler van Spanje, red.) en het afdrukken zaten welgeteld 0.56 seconden. Daarin hadden wij dus moeten beslissen dat de keeper te ver uit zijn doel was gekomen. Ik praat daarmee niets goed, maar geef alleen aan hoe snel alles gaat. Wat vervolgens ook niet meewerkte was dat de strafschop werd gemist en dat het een groot land als Spanje betrof.

Wat betekent dit voor jouw eigen internationale loopbaan?
„Ik wil nog naar het WK in 2018. Als ik de finale op het EK had gehaald, was dat misschien een moment geweest om ermee te stoppen. Nu ga ik zeker nog twee jaar door. Dan ben ik 45 en dat lijkt me een mooi moment om er internationaal een punt achter te zetten.”

Oldenzaal e.o.