Volledig scherm
Ton van Oss (links) heeft de rol van voorzitter binnen het bestuur van de KBO Oldenzaal overgenomen van Theo Hampsink. © Stephan Scheper

Ton van Oss nieuwe voorzitter KBO Oldenzaal

OLDENZAAL - Ton van Oss (67) is sinds donderdagmiddag de nieuwe voorzitter van de KBO-afdeling Oldenzaal. Hij neemt het stokje over van Theo Hampsink die zes jaar leiding heeft gegeven aan het bestuur. Nog deze maand begint de ouderenbond met een grote ledenwerfactie. Vijfduizend 55-plussers krijgen een aanbevelingsbrief aan huis bezorgd.

Van Oss was zestien gemeentesecretaris van Oldenzaal en is nu bestuurlijk nog actief als voorzitter van de VVV Oldenzaal. De KBO-afdeling telt momenteel circa 1140 leden kent. Iets minder dan zes jaar geleden. Maar die daling is een landelijke trend: „Wij komen op voor de belangen van ouderen. Steeds meer mensen denken echter dat ze dat zelf ook wel kunnen. Die solidariteit kalft af, net als bij de vakbonden.”

Om de ouderenbond meer onder de aandacht te brengen, wordt op 21 oktober begonnen met een grote ledenwerfactie. In samenwerking met de Plechelmusparochie wordt een aanbevelingsbrief bezorgd op 5.000 adressen waar 55-plussers woonachtig zijn. „Hoe meer leden, des te meer we kunnen organiseren”, weet Hampsink. Ook belangrijk: katholiek zijn is geen vereiste meer om lid te kunnen worden van de KBO. „De K van Katholiek speelt geen dominante rol meer binnen onze vereniging.”

Knokken
Met een achterban die qua omvang alleen maar toeneemt, is de KBO een organisatie geworden die er toe doet. Vindt ook de gemeente, vertellen Hampsink en Van Oss. „We zijn een serieuze gesprekspartner voor de gemeente.”<TH>Landelijk moeten ouderen wel knokken om gehoord te worden. „Ouderen worden al jarenlang terzijde geschoven, die doen er niet toe. Pensioenen worden niet geïndexeerd, maar ouderen gaan de barricades niet op.”

Oldenzaal e.o.