Volledig scherm
Bert Hermelink is er -op het podium- niet bij als Toontje Lager 2.0 optreedt in zijn geboorteplaats tijdens Oldenzaal Muzikaal. Maar de toetsenman sluit niet uit dat hij gewoon gaat kijken. © Robin Hilberink

Toontje Lager zonder Bert Hermelink naar Oldenzaal Muzikaal

OLDENZAAL - Bert Hermelink treedt al lang niet meer op met Toontje Lager. Maar de geboren Oldenzaler, oud-toetsenman van de succesvolle Nederpopband, heeft nog steeds zoveel te doen. Spelen op Oldenzaal Muzikaal met Toontje Lager 2.0 hoort daar echter niet bij.

Misschien dat hij er 2 september bij is als Toontje Lager 2.0 zijn opwachting maakt op Oldenzaal Muzikaal. Maar de bezoekers van dat muziekfeestje hoeven er niet op te rekenen dat Bert Hermelink, de voormalige toetsenist en de muzikale motor van de originele band, het podium opspringt om vrolijk een hitje mee te spelen. Live optreden doet hij niet meer. Muziek maakt Hermelink nog wel en daar is hij dankbaar voor. „Ik ben heel gelukkig dat ik de muziek ben tegengekomen in mijn leven.”
Ruim dertig jaar na het uiteenvallen van Toontje Lager woont de geboren Oldenzaler in Deventer. Net achter de dijk, aan de andere kant van de IJssel. Hij bekent dat de succesvolle Nederpopband veel voor hem heeft betekend. „Het heeft mijn leven richting gegeven. Toen we met de band begonnen, spraken we op een gegeven moment af om het een jaar de tijd te geven. We hebben wat moois, maar wat gaan we ermee doen? Gaat dit lukken? We hadden ook zoveel gespaard dat we het -zonder uitkeringen- een jaartje konden uitzingen.”

Monsterhanden
Hoe dat afliep, mag bekend worden verondersteld. Toontje Lager brak door met een plaat die de veelzeggende titel ‘Erop of eronder’ meekreeg. De hits ‘Net als in de film’, ‘Stiekem gedanst’ en ‘Zoveel te doen’. Hits die voor de componist en tekstschrijver Hermelink nog altijd geld in het laatje brengen. „We hebben een geweldig mooie tijd gehad. En ook heel veel lol. Toontje Lager was een nette, maar ook een heel vrolijke band. Veel geintjes, beetje opstandig ook.”
„Ik ben geen echt podiumdier”, verklapt Hermelink. „Vind het wel leuk, maar het hoeft niet per se. Het maken van een nieuw nummer is voor mij het allermooiste. Daar krijg ik kippenvel van. Mijn grootste hits zijn in een vloek en een zucht geschreven, dat waren echt geen problematische liedjes. ‘Stiekem gedanst’ bijvoorbeeld, in een nacht en een dag geschreven. Ik had zelf zoiets meegemaakt. Je voelhorens staan niet altijd uit. Als dat wel zo is, is er veel materiaal.”


Oldenzaal e.o.