Volledig scherm
De trein op station Oldenzaal © Carlo ter Ellen DTCT

Treinuitval en vertraging: station Oldenzaal bungelt onderaan in landelijke ranglijst

OLDENZAAL - Ga je vanaf station Oldenzaal met de trein, of moet je naar station Oldenzaal? Dan is van deze regio de kans het grootst dat je vertraging hebt. Het Oldenzaalse station scoort zwaar ondermaats en bungelt onderaan de lijst van stations in Nederland die goed scoren op het gebied van punctualiteit.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws en Vertraagd.com. 90,5 procent van de treinen vanaf station Oldenzaal reed in 2019 op tijd. Ter vergelijking: het gemiddelde in Nederland ligt voor dit jaar op 94,8 procent.

Veel treinuitval

Vooral op het gebied van treinuitval heeft Oldenzaal een twijfelachtig hoge eer: 5,5 procent van de treinen viel dit jaar uit. De 'Bielefeldlijn’, het traject tussen Hengelo, Oldenzaal en het Duitse Bielefeld, lijkt een hoofdpijndossier voor vervoerder Keolis. Het kwam in 2019 vaak voor dat de trein vertraging had, of erger: helemaal uitviel. De treindienst werd begin dit jaar zelfs even uit de dienstregeling genomen.

Kijk je naar punctualiteit, dus in hoeverre treinen op tijd arriveren en vertrekken, dan staat Oldenzaal op plek 390, van de in totaal 393 stations in Nederland. Station Oldenzaal is daarmee ook landelijk de sterkste daler. In 2016, toen hetzelfde onderzoek plaatsvond, stond het Twentse station nog op de negende plaats.

En andere treinstations?

Andere treinstations in Twente doen het aanzienlijk beter. Zo reed 98,1 procent van de treinen vanaf station Vriezenveen dit jaar op tijd. Van de grote treinstations scoort Enschede het beste, met 96,2 procent. Almelo volgt als tweede (94,7 procent), Hengelo als derde (met 94 procent).

In de Achterhoek rijdt je trein ook vaak op tijd, met station Winterswijk-West bovenaan (98,1 procent punctualiteit), gevolgd door Winterswijk (97,8 procent) en Lichtenvoorde-Groenlo (ook 97,8 procent).

Oldenzaal e.o.