Volledig scherm
© Joost Eertman

Tukker Joost Eertman in Macedonië voor het EK…deltavliegen

‘Op eigen kracht vliegen als een vogel. Dat geeft een gevoel van absolute vrijheid.’ Dat zegt Oldenzaler Joost Eertman (41), die momenteel deelneemt aan de EK Deltavliegen. Dit heeft vorige en deze week plaats in Macedonië.

Deltavliegen, niet te verwarren met paragliding, gebeurt met een echt toestel met een vleugelprofiel waarmee je in de bergen vliegt op de thermiek. In het vlakke Nederland kan het ook. Maar dan word je met een lier omhoog getrokken.

Top 40
Hoe vergaat het Joost bij het EK? ‘Ik ben niet ontevreden’, vertelt hij deze zondagmorgen. Hij staat op de 46e plaats. ‘’Mijn doelstelling is om binnen de top 40 te eindigen. Op basis van de wereldranglijst had de wedstrijdleiding mij bij de start op de 50e plaats gezet. Iets opschuiven is dus gelukt, maar ik wil komende week meer bereiken.’’

Fascinatie
Deltavliegen is geen massaal beoefende sport. Naast Joost, zijn er nog enkele Twentenaren gegrepen door de volgens hem fantastische sport. ‘Op mijn achtste zag ik iemand met zo’n grote vlieger achter op de es in Ootmarsum. Daar begon mijn fascinatie. Later op vakantie zag ik van die driehoekige vogels als arenden tussen de bergen vliegen. Toen dacht ik; dat ga ik ook doen.’

Lastig
In 2000 trok Joost Eertman de stoute schoenen aan. Sindsdien combineert hij het vliegen met zijn werk (technisch directeur Ropeblock in Oldenzaal). Soms is het lastig voor hem om genoeg uren te maken. Het lukte hem in elk geval om zich via het NK te plaatsen voor het EK. Dat duurt nog tot eind deze week.

Volledig scherm
© Joost Eertman
Volledig scherm
© Joost Eertman

Oldenzaal e.o.