Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Turnfamilie Wevers diep onder de indruk van huldiging in Oldenzaal

OLDENZAAL - Sanne en Lieke Wevers kijken met ongeloof over het horecaplein onder de Plechelmustoren. Duizenden Oldenzalers zingen de turntweeling toe.

Olympisch kampioene Sanne is de eerste die zich herpakt. „Wauw, dank je wel. Dit is echt onvoorstelbaar.” Als Lieke door ceremoniemeester Marga Bult de microfoon wordt voorgehouden, stamelt ze: „Jemig, moet je kijken. Hartverwarmend!”

Triomftocht
In een open auto en voorafgegaan door de muzikanten van de plaatselijke korpsen, zijn ze met vader Vincent en moeder Gemma vanuit hun huis naar hartje Oldenzaal gereden. Het is door de grote belangstelling een triomftocht, maar eenmaal op de Groote Markt barst het feest echt los.

Champagnekurken knallen, de stadsdichter komt met een poëtisch eerbetoon, het plaatselijke volkslied schalt uit vele kelen en er zijn toespraken. Niet alleen van stadsbestuurders, ook van andere (voormalige) Oldenzaalse olympische kampioenen Hennie Kuiper en Ellen van Langen.

Trots
„Oldenzaal is gigantisch trots op jullie”, zegt burgemeester Theo Schouten. „Geweldig wat jullie in de samenleving hebben los gemaakt.” Waarna hij wijst op de kinderen die op de imposante marktsteen een plekje boven de menigte hebben gevonden. „Jullie zijn een voorbeeld voor de kinderen. Zij hebben idolen nodig en die staan hier nu naast me. Voor de kinderen zijn jullie een stimulans om te sporten.”

Erepenning
Burgemeester Schouten heeft voor Sanne nog bijzondere verrassingen. Eerder deze week werd ze al benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, nu krijgt ze daar de Gouden Erepenning van de stad Oldenzaal bij. Bovendien prijkt straks op de rotonde voor het ouderlijke huis haar naam. De gehele turnfamilie mag een ballonvaart boven Oldenzaal maken.

Vanavond worden Sanne en Lieke gehuldigd in de Grolsch Veste, morgen in Heerenveen waar ze turnen. „Geweldig’’, zegt Sanne. „Maar in je eigen stad, dat is wel heel speciaal.’’

Oldenzaal e.o.