Volledig scherm
© Thinkstock

Twents Carmel College betreurt gang van zaken rond ontslag extreemrechtse docent

OLDENZAAL - Het Twents Carmel College betreurt de gang van zaken rondom het ontslag van een docent geschiedenis. De man werd, een week nadat hij was aangenomen, alsnog ontslagen wegens extreemrechtse sympathieën. De persoon die namens de school het sollicitatiegesprek leidde, was niet op de hoogte van de extreme ideeën van de Almelose kandidaat.

Naar aanleiding van opmerkingen van leerlingen en een foto waarop te zien is dat de Almeloër aanwezig is tijdens de rechtszaak tegen de voorman van de extreemrechtse Nederlandse Volks Unie stelde de school een onderzoek in.

Agressieve uitlatingen
Het Twents Carmel College komt tijdens dat onderzoek op internet allerlei uitingen van de docent tegen. De Almeloër is aanwezig bij een mars van de NVU in Enschede in 2012. Als de autobiografie van NVU-voorman Constantijn Kusters verschijnt, schrijft hij: 'Eindelijk is de autobiografie klaar van onze partijleider'. De school komt agressieve uitlatingen tegen als 'Krakers keihard aanpakken' en 'Zet ze in hun eigen cel en hang ze op'. In het laatste geval doelt hij op politiecommissarissen die een hoger salaris wensen.

Sollicitatie
Tijdens het sollicitatiegesprek op 23 juni van dit jaar komt zijn aanwezigheid bij bijeenkomsten van de NVU kort ter sprake. Hij geeft aan dat dat 'is afgehandeld'. Op de vraag van de schoolleiding of de man actief was op sociale media waaruit een eventuele voorkeur voor het rechts-extremistische gedachtegoed zou kunnen blijken, antwoordt de man ontkennend.

Onrust
De volgende dag krijgt de Almeloër al een telefoontje van de school. Hij kan aan de slag als docent geschiedenis en krijgt een aanstelling voor een jaar. Het nieuws over de aanstelling van de man gaat als een lopend vuurtje door de school. Meteen komen de berichten over het verleden van de man ter sprake. Er ontstaat onrust.

Onderzoek
De schoolleiding stelt zelf opnieuw een onderzoek in en screent de man en weer worden extreme uitingen gevonden. Op Facebook 'liket' hij een webwinkel die kleding verkoopt met de tekst All cops are bastards (alle politiemensen zijn klootzakken). De Almeloër is lid van Way of life, waar hardcore voetbalfans zich profileren.

Vragen
De school besluit op haar schreden terug te keren. Een week nadat hem is meegedeeld dat hij bij de school aan de slag kan, krijgt de Almeloër de melding dat het toch niet doorgaat. Dit vanwege 'nieuwe informatie' die de school heeft gekregen.

"We hadden hem helaas aangenomen", zegt rector Marjan Weekhout van het Twents Carmel College in een reactie. De kwestie heeft volgens haar tot vragen geleid van de ouderraad. De opvattingen van de man in kwestie komen volgens de rector niet overeen met die van de school. De docent heeft zich volgens Weekhout ook racistisch uitgelaten tegenover leerlingen. Dat is volgens haar niet in de klas gebeurd, maar op de gang van de school.

Screening
De rector betreurt het dat de man aanvankelijk is verteld dat hij gewoon aan de slag kon. Het sollicitatiegesprek werd geleid door iemand die nog maar kort in dienst was bij de school. Bij die persoon was niet alle informatie over de kandidaat voorhanden.

Naar aanleiding van deze kwestie kondigt de schoolleiding aan kandidaten in het vervolg beter te screenen.

De Almeloër wil nog niet reageren. "Het is nog niet afgerond", zegt de man. Hij heeft de mogelijkheid om tegen de uitspraak van de kantonrechter in beroep te gaan. Of hij dat gaat doen, is nog niet bekend. De Almeloër wil eerst overleggen met zijn advocaat.

Oldenzaal e.o.