Volledig scherm
© Mark Troost

Twentse Taalprijs-winnaar en columnist Jan Swennenhuis overleden

OLDENZAAL - Jan Swennenhuis, winnaar van de Twentse Taalprijs 2014 en vaste columnist van deze krant is zaterdagmiddag overleden. Swennenhuis (86) stierf aan de gevolgen van een hartkwaal. Met zijn dood verliest de Twentse taal een belangrijk schrijver en verteller.

De geboren Lutternaar die in Oldenzaal woonde, was een begenadigd verteller. In zijn verhalen, waarmee hij in de hele regio optrad, bracht hij vooral oude sagen, legendes en dorpsfiguren op een eigentijdse manier tot leven.

Doemspiekers
In de column Doemspiekers ('punaises'), die hij samen met Bert Wolbert sinds december 1999 voor de Twentsche Courant Tubantia maakte, schreef hij in het Twents zowel over de 'grote' wereld van politiek en samenleving, als over wereld van alledag en zijn geliefde Twentse natuur.

Die stukken varieerden van kritiek op de plannen voor een nieuw vliegveld Twente tot debatten over het Nederlandse oorlogsverleden of de bezuinigingen op de zorg. Swennenhuis deed dat altijd in een toegankelijk en makkelijk leesbaar Twents, met een grote openheid van geest en vaak iets van een humoristische ondertoon.

Twentse Taalprijs
Voor de kwaliteit van zijn Twentstalige werk kreeg hij in 2014 de Twentse Taalprijs, een onderscheiding die mensen als Herman Finkers en Anne van der Meiden vóór hem ontvingen.

PTT
Swennenhuis begon zijn werkzame leven bij de PTT en schopte het via avondstudie tot directeur van een katholieke basisschool in Oldenzaal. Hij was ook kerkelijk actief en zeer betrokken bij onderwerpen als mensenrechten of hulp aan de Derde Wereld. In zijn geboortedorp De Lutte was hij een spil in historische vereniging De Dree Marken.

Oldenzaal e.o.