Volledig scherm
Lies Koster (links) en Mieke Droste hebben zich ingezet voor de plaatsing van Stolpersteine in Oldenzaal. Van de eerste twintig gedenkstenen worden er 27 oktober drie in de Hofstraat gelegd. © Robin Hilberink

Twintig Stolpersteine in binnenstad Oldenzaal

OLDENZAAL - Ook Oldenzaal krijgt zijn Stolpersteine. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig, initiatiefnemer van dit internationale project, plaatst dinsdag 27 oktober de eerste twintig 'struikelsteentjes' in de binnenstad.

Verhalen over gewone mensen met heel veel leed. In een notendop is dat wat Lies Koster en Mieke Droste hebben ervaren toen ze op pad gingen voor de Stichting Stolpersteine Oldenzaal. De vrouwen wilden meer weten over het leven van de Joodse Oldenzalers die in de Tweede Wereldoorlog zijn opgepakt. Een bijzondere ervaring, vertellen ze nu. „Want je zit toch in een erg bewogen verleden te wroeten. Je weet niet wie je voor je hebt en je weet ook niet wie er goed was of fout. Ik heb onder meer gepraat met een ondernemer die een Joodse familie heeft gekend. Waarom is dit gebeurd, vroeg hij zich af. Hij had nog gespeeld met een Joods meisje dat net om de hoek woonde. Ze was nog maar tien jaar. Je zag tijdens dat gesprek dat hij in gedachten helemaal terugging naar die tijd.”

Herdenkingsbijeenkomst
Op vrijdag 30 oktober (aanvang 15.30 uur) ) wordt een herdenkingsbijeenkomst gehouden in cultureel centrum De Hof aan de Hofmeijerstraat. Tijdens deze bijeenkomst worden de twintig namen opgelezen van de slachtoffers die een gedenksteen hebben gekregen. Voor aanvang van het officiële gedeelte kan ook een kleine tentoonstelling worden bezichtigd met foto’s van de slachtoffers en de plekken waar ze gewoond hebben. Voor wie dat wil, is er na afloop nog een rondleiding langs de zes locaties waar gedenkstenen zijn gelegd.

Stolpersteine
In Oldenzaal worden dinsdag op zes adressen zogenoemde Stolpersteine geplaatst. Als herinnering aan de slachtoffers van het nazi-regime zoals Joden, Sinti, Roma, homoseksuelen en Jehova’s getuigen. Deze gedenktekens, kleine stenen van 10 x 10 centimeter, worden voorzien van een messing plaatje met daarin gestanst de naam, geboortedatum, deportatiedatum en datum van overlijden.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

Oldenzaal e.o.

poll

Sloop van passage Deurningerstraat goed voor hele binnenstad Oldenzaal

Sloop van passage Deurningerstraat goed voor hele binnenstad Oldenzaal

  • Jammer dat het zo lang duurde, hadden ze in 2016 al voor moeten kiezen (54%)
  • Alsof we de leegstand verminderen met een leuke doorgang erbij (28%)
  • Nu alleen nog zorgen dat ook de Vijfhoek er nog een ingang bij krijgt (17%)
331 stemmen