Volledig scherm
© Thinkstock

Uitbraak kattenleukemie bij Dierenopvangcentrum Oldenzaal

OLDENZAAL – Bij het Dierenopvangcentrum Oldenzaal zijn drie katten met het kattenleukemievirus (FELV) op advies van de dierenarts geëuthanaseerd.

Dit gebeurde nadat bij één van de reeds geplaatste katten het ongeneeslijke virus werd geconstateerd. Het is onduidelijk hoe het virus het opvangcentrum is binnengedrongen.

Speeksel
“Het is niet te achterhalen via welk dier de besmetting is gestart”, legt Liesbeth van Hoorik van het opvangcentrum uit. “Het kan een zwerf- of afstandsdier zijn geweest.” In dat geval is het theoretisch mogelijk dat katten buiten het opvangcentrum ook besmet zijn geraakt. Overdracht vindt plaats door speeksel, bloed of ontlasting.

Alert
De ziekte is alleen besmettelijk voor andere katten en niet voor mensen en andere diersoorten. Mensen die onlangs een kat hebben aangeschaft bij Dierenopvangcentrum Oldenzaal hebben inmiddels een brief ontvangen met het verzoek het betreffende dier en eventuele andere katten in huis te laten testen bij het Dierenziekenhuis in Oldenzaal. “Er is geen reden voor paniek”, zegt Van Hoorik. Ze roept wel op tot alertheid, want de symptomen die kunnen wijzen op het kattenleukemievirus zijn ‘vaag’.

Versuft
“De katten hebben diarree, zijn versuft of hebben soms last van tranende ogen. Dit lijken onschuldige klachten, dus er is echt een test nodig om het virus te herkennen.” In het opvangcentrum zijn alle dertig katten getest en wordt de uitbraak in samenwerking met het Dierenziekenhuis in Oldenzaal en de Universiteit in Utrecht aangepakt. Alle dieren moeten over zes weken wederom worden getest in verband met de incubatietijd.

Zeldzaam
​De dieren die in contact zijn geweest met het zieke dier blijven tot na de incubatietijd in quarantaine. Nieuwe dieren die bij het opvangcentrum binnenkomen verblijven altijd twee weken in quarantaine om verspreiding van eventuele ziekten te voorkomen. Van Hoorik: “Maar op FELV wordt niet standaard getest bij opvangcentra, omdat de ziekte erg zeldzaam is.”

Oldenzaal e.o.