Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Uitbraak leukemievirus bij katten in Oldenzaal lijkt onder controle

OLDENZAAL - De uitbraak van het kattenleukemievirus FELV in Oldenzaal lijkt beperkt te blijven. Tot nog toe zijn volgens voorzitter Liesbeth van Hoorik van het Dierenopvangcentrum Oldenzaal geen nieuwe besmettingsgevallen bekend geworden.

Als dat niet verandert dan blijft het bij drie besmette katten. Die zijn in de afgelopen dagen inmiddels geëuthanaseerd door een dierenarts. „Laten we hopen dat de uitbraak zich niet verder ontwikkelt”, zegt Liesbeth van Hoorik.

Ongeneeslijk
FELV is een ongeneeslijk virus dat wereldwijd kan voorkomen. Het werd onlangs bij één van de katten vastgesteld die via het dierenopvangcentrum een nieuw onderkomen had gevonden. De uitbraak wordt in nauwe samenwerking met het Dierenziekenhuis Oldenzaal en de Universiteit Utrecht aangepakt. De mensen die recentelijk een kat hebben aangeschaft bij het dierenopvangcentrum hebben inmiddels een brief gekregen met het verzoek het dier en eventuele andere katten in huius te laten testen bij het Dierenziekenhuis.

Incubatietijd
Vanwege de incubatietijd worden de katten na zes weken opnieuw getest. De verdachte dieren die in contact zijn geweest met de zieke kat blijven in quarantaine. De overdracht van het virus vindt plaats door speeksel. Niet alle katten raken besmet na contact met een besmette kat.

Oldenzaal e.o.