Unieke Gregoriaanse mis in Oldenzaal

VideoOLDENZAAL - In de imposante Plechelmusbasiliek klonken gisteren aan het eind van de middag louter Gregoriaanse liederen. Een zeldzaamheid, want het gregoriaans is aan het verdwijnen.

 Cabaretier Herman Finkers bedacht daar drie jaar geleden iets op. Hij organiseerde in de basiliek in Oldenzaal het succesvolle Gregoriaans experiment Missa in Mysterium. Dat leidde tot zoveel positieve reacties dat Finkers gisteren op diezelfde locatie in herhaling trad met een mis, waarbij de bezoekers wederom konden genieten van uitsluitend Gregoriaanse muziek. Het toegestroomde publiek luisterde aandachtig naar de eenstemmige kerkmuziek en naar Finkers, die de rol van lector vervulde. 

 1. Grenspost
  PREMIUM
  COLUMN

  Grenspost

  Het hoge woord is er uit: de spoedpost in Oldenzaal gaat dicht. Het gros van de huisartsen ziet het niet zitten om de deuren open te blijven houden. Begrijpelijk van hun kant. De werkdruk is hoog, en er zijn naar verluidt te weinig huisartsen om bij te springen. Neemt niet weg dat het besluit voor de inwoners van Noordoost-Twente een enorme aderlating is. Praktisch gezien, omdat er verder gereden moet worden voor zorg in de avond, nacht en in de weekenden. Maar vergeet niet het emotionele aspect. De inwoners van deze regio wordt voor hun gevoel weer iets ontnomen.

Oldenzaal e.o.

Poll

Druk op openhouden spoedpost neemt toe

Druk op openhouden spoedpost neemt toe

 • Prima, hoe groter de kans dat de post openblijft (69%)
 • Niet doen, huisartsen weten zelf wel wat het beste is (8%)
 • Als er maar een spoedpost in de buurt blijft (23%)
1270 stemmen