Volledig scherm
Ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

Vandalen bij VIBA in Oldenzaal snel herkend op camerabeelden

OLDENZAAL - Misschien dat hij de privacy-wetgeving heeft overtreden. Maar Jan Bannink heeft er geen spijt van dat-ie de camerabeelden online zette van de jongeren die de letters van viswinkel VIBA aan de Vinkenstraat afhaalden. Het zorgde er wel voor dat de daders zich heel snel bij hem meldden.

Jan en Mirjam Bannink hebben de vernielingen nog niet met eigen ogen kunnen aanschouwen. Ze verbleven op hun vakantie-adres in Mallorca toen ze afgelopen zaterdag het bericht doorkregen dat een groepje jongeren in de nacht van vrijdag op zaterdag de letters met de naam van hun zaak van de voorgevel hadden gehaald. De daders (zeven in totaal) hadden de pech dat hun actie haarfijn was geregistreerd door een buurman van de Banninks. De camerabeelden lieten weinig aan duidelijkheid te wensen over. De vandalen waren moeiteloos te herkennen, vertelt Bannink. „We hadden er ook direct namen bij.”

Pure boosheid

Uit pure boosheid over dit zinloze vandalisme plaatste de ondernemer de beelden op social media: „Dit is een behoorlijk dure grap. Nieuwe letters aanbrengen kost al gauw zo’n 1000 euro. Die letters waren van speciaal materiaal gemaakt. Weersbestendig en niet kapot te krijgen. Wat er is gebeurd, is zo zinloos. Waarom doen ze zoiets? Wij hebben er alleen maar een hoop ellende van en werk mee. Gelukkig hebben we de namen. Ze hebben beloofd alles te zullen vergoeden. Als ze dat niet doen, doe ik aangifte bij de politie.” Spijt dat ie de beelden zo snel online zette, heeft de ondernemer niet: „Moeten ze maar van andermans spullen afblijven.”

Domper

Bannink hoopt dat de schade snel hersteld kan worden en dat hij terug in Oldenzaal de gewone werkzaamheden  weer kan oppakken. Begin dit jaar kreeg het ondernemersechtpaar een flinke domper te verwerken in hun vorige bedrijfspand aan de Grootestraat.  De viswinkel liep dermate veel schade op, dat de Banninks besloten het pand van de hand te doen. Kort daarna openden ze een winkel net om de hoek, in de rustige Vinkenstraat. „Ik hoop dat het nu afgelopen is”, verzucht Bannink. „We zitten hier nu wel lekker op Mallorca. Maar op dit soort dingen zit je dus echt niet te wachten.”  

Oldenzaal e.o.