Volledig scherm
De bewoonster (geheel links) van een inleunwoning bij de Scholtenhof leidt het echtpaar Wimmenhove rond in haar woning. © Robin Hilberink

Veel interesse voor open huis aanleunwoningen Zorgfederatie Oldenzaal

OLDENZAAL - De belangstelling voor het open huis van de aanleunwoningen van de Zorgfederatie Oldenzaal was zaterdag groot. Voor veel ouderen is de stap om de eigen woning op te geven een lastige maar ook een grote. ,,Maar het moment dat je een beslissing moet nemen, komt steeds dichterbij. Uiteindelijk moet je die stap nemen", meent Rudy Visschedijk.

Met zijn vrouw Riet (71) is Visschedijk (76) naar de Mariahof gekomen om daar een kijkje te nemen in een aanleunwoning en appartement. Ruim 43 jaar wonen ze nu aan de Morslaan. Ze waren de eerste bewoners, kregen er twee kinderen en mochten er altijd met veel plezier wonen. Maar nu de kinderen het huis uit zijn (en de woning wel erg groot is) en Riet wat slechter ter been is, zijn ze toch op zoek naar wat anders. Kleiner (‘maar waar moeten we met onze spulletjes heen!’), niet meer het onderhoud van de eigen tuin (‘ik heb geen groene vingers’) en meer contact met de buurt. De gang naar de aanleunwoningen in de Mariahof was een hele stap, erkent het echtpaar. „Je gaat kijken. Maar omdat het niet dringend is, komt het al snel op de lange baan. Terwijl het wel steeds dichterbij komt. Je moet die stap toch zetten. Hier is er elke dag leven in de brouwerij.”

Fietsenhok
Gré Spanjer leidt de Visschedijks door de Mariahof. Samen met haar partner Jan Wilbers woont ze daar nu zelf al vier jaar met heel veel plezier. „Kijk, daar is een parkeerplaats en daar kun je de fietsen kwijt.” Of dat (bescheiden) hok bestemd is voor de gehele Mariahof, wil Visschedijk weten. Dat blijkt het geval te zijn. „Maar”, voegt Spanjer daar onmiddellijk aan toe, „er zijn niet veel bewoners meer die nog gebruik maken van de fiets.”
Gids Gré blijkt een voortreffelijk ambassadeur van de Mariahof: „Je bent hier helemaal vrij. Beneden kun je goed eten, er is een winkeltje waar je zelfs gekookte eieren kunt kopen en met tien minuten ben je in de Vijfhoek! Als je een verjaardagsfeestje hebt, kun je gratis gebruik maken van de grote zaal.” De geringe energiekosten (75 euro) klinkt de bezoekers als muziek in de oren.

Oldenzaal e.o.