Er wordt ook gestart met onlinelessen.
Volledig scherm
Er wordt ook gestart met onlinelessen. © Velco

Velco uit Oldenzaal biedt app voor BHV'ers: ‘Het houden van anderhalve meter afstand is zeer lastig’

OLDENZAAL - Instructeurs van BHV-trainingscentrum Velco kraken de hersenen hoe ze juist in deze tijd cursisten opgeleid kunnen houden. Directeur Robbert Veltkamp aan het woord.

1. Hoe stil is het bij jullie?

"Heel stil. Normaal hebben we hier dagelijks dertig, veertig man binnen. We zijn nu al een week bezig met informatie inwinnen, onder meer bij de Nederlandse Reanimatie Raad, hoe we met de situatie moeten omgaan. We kunnen maar drie weken vooruitkijken."

2. Wat bieden jullie mensen, vooral in vitale functies, aan nu de trainingen zijn weggevallen?

"We hebben een app ontwikkeld die iedereen op de telefoon kan raadplegen. Interactief leren. Het is een onlineprogramma met opdrachten, quizzen en spellen om de kennis op peil te houden. Je kiest zelf een onderwerp uit waar je meer over wilt weten. Het kost cursisten tien minuten tijd en ze kunnen het overal doen. We hebben dit zesduizend mensen aangeboden. Vanwege de situatie is de app gratis."

3. Zijn er nog andere mogelijkheden om kennis bij te spijkeren?

"We hebben daarnaast een webinar ontwikkeld. Onlinelessen op de donderdagmiddag, telkens over een ander onderwerp. Ook over reanimatie. Spannend hoe dat gaat verlopen. Voor de eerste les hebben zich nu al 150 mensen ingeschreven. Normaliter hebben onze instructeurs twaalf mensen in de klas zitten. Nu hebben ze geen idee wie er aan de andere kant zitten."

4. Zijn daarvoor in het gebouw aanpassingen nodig geweest?

"Ja, we hebben een leslokaal omgebouwd tot studio. Buiten het coronavirus om is dat sowieso de nieuwe toekomst. Wel hopen we in het najaar weer met kleine groepjes te kunnen trainen."

5. Reanimeren, mond-op-mondbeademing, hoe ga je daarmee om?

“Mond-op-mondbeademing bij vreemden is uit den boze nu. Het houden van anderhalve meter afstand maakt alles zeer lastig. Maar op veel vragen hebben we wel een antwoord. Het gaat er uiteindelijk om dat je snel besluiten neemt. Dat is in elke situatie anders."

  1. Advocaat ‘dwaze’ vader Oldenzaal wraakt rechter die weigert onpartijdige deskundige als getuige te horen
    PREMIUM

    Advocaat ‘dwaze’ vader Oldenzaal wraakt rechter die weigert onpartijdi­ge deskundige als getuige te horen

    ALMELO/OLDENZAAL - Politierechter Sylvia Taalman had de hele donderdagmiddag uitgetrokken voor de behandeling van de strafzaak van de ‘dwaze’ Oldenzaalse vader Ivo V. (51), maar zover kwam het - opnieuw - niet. Na amper anderhalf uur wraakt advocaat Abdel Ytsma haar als ze weigert om deskundige en mede-‘dwaze vader’ Joep Zander onder ede te horen over het verschijnsel ‘ouderverstoting’.

Oldenzaal e.o.