Volledig scherm
De aandacht voor het militaire leven is tanende en dus hoopt de Veteranendag Oldenzaal met een verplaatsing naar april meer mensen te trekken. © Robin Hilberink

Veteranendag Oldenzaal verhuist naar april

OLDENZAAL - Om de jeugd van Oldenzaal en nog meer veteranen te betrekken bij de jaarlijkse Veteranendag heeft de organiserende stichting besloten de dag te verplaatsen van september naar april. Volgend jaar moet dat voor het eerst gaan plaatsvinden, zo vertelde voorzitter Willy Brons van de stichting Veteranen Oldenzaal zaterdag.

,,Oldenzaal is in april 1945 bevrijd en in de weken voorafgaande aan die datum willen we de schoolkinderen betrekken en voorlichten over de rol van veteranen in oorlogstijd", zegt Brons zaterdagmiddag bij de viering van Veteranendag. ,,Op de dag in april hopen we dan meer Oldenzalers te kunnen begroeten en ook jongere veteranen die de voorbije jaren namens Nederland hebben gediend op missies voor vrede en veiligheid in de wereld."

Ontmoeten

Voor Brons is het belang van de dag vooral het ontmoeten van elkaar en het kunnen spreken over wat je als militair hebt meegemaakt. ,,Militairen hebben aan een woord genoeg om elkaar hun gevoel uit te leggen. Ze vertellen meer aan hun maten dan aan hun eigen vrouw."

Kranslegging

In de Herdenkingstuin werd een krans gelegd voor alle gevallen veteranen die wereldwijd gediend hebben. Daarna was er tijd om bij te praten op de Ganzenmarkt, waar meerdere legervoertuigen te zien waren. 

Oldenzaal e.o.