Volledig scherm
Een meerderheid van de Oldenzaalse raad stemde maandagavond in met het revitaliseren van de Vijfhoek en de afsluiting van de passage Deurningerstraat. © Frans Nikkels

Vijfhoek in Oldenzaal raakt passage Deurningerstraat kwijt

OLDENZAAL - Een meerderheid van de Oldenzaalse raad (WG, D66 en GroenLinks) is maandagavond akkoord gegaan met het afsluiten van de passage Deurningerstraat. Of nu ook snel begonnen wordt met de veelbesproken opknapbeurt van het winkelcentrum is nog de vraag. Vertraging dreigt door aangekondigde juridische procedures.

Tot het laatst bleven de fracties van het CDA, VVD en PvdA zich verzetten tegen variant 4, het plan zoals dat gemaakt is door de gemeente, Unibail-Rodamco en WBO Wonen. Variant 3, afbraak van de passage Deurningerstraat met een nieuwe ingang tot de Vijfhoek, is ‘objectief de beste’ stelde Edgar Visscher (VVD) vast. Een standpunt waarin de liberaal zich gesteund weet door Maaike Rödel (CDA) en Le0on Lulofs (PvdA). De voordelen van variant 3 zijn legio, meende Rödel: het is een oplossing die het beste aansluit bij de wens voor de langere termijn (sloop Vijfhoek), minder risico’s geeft op juridische procedures en leidt tot een vermindering van het aantal vierkante meters winkeloppervlak.
Zoals verwacht ging de fractie van WG maandagavond uiteindelijk mee met het collegevoorstel. Woordvoerder Jan Bekke benadrukte dat een keuze voor variant 3 financieel onverantwoord is. Volgens hem zal deze oplossing ook schadelijk zijn voor de ondernemers aan delen van de Grootestraat en Steenstraat. Bekke erkende dat het besluit van de raad niet door alle partijen met applaus wordt ontvangen. „Maar we hebben onze rug recht gehouden en nu is het tijd voor snelle actie.”

Oldenzaal e.o.